Lounais-Häme

Lakkovahdit kokoontuivat telakan porteille - ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikentämistä vastaan huipentunut laajaan lakkoon

Helsinki
03.10.2018, 09:23

Kotimaa

Sadat työpaikat ympäri Suomen ovat hiljentyneet tänään, kun ammattiyhdistysliikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikentämistä vastaan huipentuu laajaan poliittiseen lakkoon.
Turussa Meyerin telakan pääportilla lakkoaamu alkoi rauhallisissa tunnelmissa. Teollisuusliiton huomioliiveihin pukeutuneet lakkovahdit olivat paikalla, mutta samalla telakan porteista virtasi sisään seitsemäksi työvuoroihinsa kiirehtiviä ihmisiä.
Vaikka lakko koskeekin noin 900:aa Teollisuusliiton Meyerillä töissä olevaa jäsentä, jatkavat esimerkiksi alihankkijoiden työntekijät töitään tavallisen tapaan, kertoi lakkovahtina ollut varapääluottamusmies Pasi Vänni STT:lle.
Päivän lakon julistaneet ammattiliitot vastustavat joukkovoimalla hallituksen valmistelemaa lakiesitystä irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä. Tiistaina hallitus ilmoitti lain rajaamisesta koskemaan korkeintaan 10 hengen yrityksiä, mutta liitoista lievennys ei ollut riittävä eikä suunniteltuja lakkoja peruttu.
Telakalla Teollisuusliiton jäsenistö on suhtautunut lakkoon vaihtelevasti, Vänni kertoo. Suurin osa puoltaa hänen mukaansa lakkoa ja sen perusteluja, mutta myös vastustajia löytyy. Noin 90 prosenttia Meyerin telakalla alan töitä tekevistä kuuluu Teollisuusliittoon, Vänni sanoo. Myös Ammattiliitto Prohon kuuluvaa työnjohtoa on lakossa.
Portilla lakkovahdit päivystävät tänään vuoronvaihtojen yhteydessä. Seuraavaksi portille oli määrä kokoontua kolmelta iltapäivällä.
– Työnantaja on yrittänyt houkutella ihmisiä töihin. Toivon, että liiton kaikki noin 900 työntekijää ovat tänään lakossa, Vänni sanoo.
Meyerin Turun telakalla lakkoilevat myös Sähköliiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin työntekijät.
Kaikkiaan vuorokauden lakot ulottuvat yli sataan suureen teollisuusyritykseen. Meyer Turku on suurimpia teollisuusalan työnantajia Varsinais-Suomessa.

EK: 50 miljoonan menetykset kansantuotteeseen

Ay-liikkeen suututtanut hanke näkyy myös esimerkiksi päiväkodeissa ja joukkoliikenteessä, sillä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL aloitti vastalauseena maanantaina ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Myös PAMilla on ylityökielto, joka on voimassa 23. lokakuuta asti.
Päivän lakko kohdistuu suuriin työnantajiin, jotka eivät saisi soveltaa heikennettyjä irtisanomissääntöjä. Ammattiyhdistysliikkeessä epäillään, että pienistä yrityksistä alkavat helpotukset irtisanomissääntöihin leviäisivät ajan mittaan suurempiin.
Suuria työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto laskee, että työnseisaus aiheuttaa 50 miljoonan euron menetyksen kansantuotteeseen.
Lakon järjestävät Teollisuusliitto, Palvelualojen Ammattiliitto PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto. Lisäksi tuhannet Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) työntekijät lakkoilevat tänään monissa elintarvikealan suurissa yrityksissä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti