Lounais-Häme

Lakot sotkevat tänään pääkaupunkiseudun liikenteen, myös laivamatkoja ja satoja lentoja peruttu

Postin työehtokiistan tukilakot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä liikenteeseen tänään. Kuva: Marttiina Sairanen

Postin työehtokiistan tukilakot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä liikenteeseen tänään.

Noin kolmekymmentä prosenttia pääkaupunkiseudun aikataulunmukaisista bussivuoroista on tällä hetkellä liikkeellä, kertoi HSL verkkosivuillaan aamukuuden jälkeen.

HSL:n mukaan kaikki aamun työvuorot eivät ole vielä alkaneet. Ajamatta jäävien vuorojen määrä tarkentuu vasta, kun tiedetään, paljonko kuljettajia todellisuudessa tulee töihin.

Iso osa pääkaupunkiseudun bussivuoroista jää tänään ajamatta työntekijäliitto AKT:n tukilakon takia. Tukilakko kestää tiistaihin aamukolmeen saakka.

HSL päivittää verkkosivuilleen tietoja liikennöitävistä linjoista. Reittioppaasta voi lisäksi selvittää, liikennöikö tietyllä linjalla busseja.

Lakko ei koske U-liikenteeksi kutsuttuja busseja, joiden reitti jatkuu HSL-alueen ulkopuolelle.

Aamukuuden aikaan HSL:n viestinnästä arvioitiin, että metro, raitiovaunut ja lähijunat kulkevat tänään normaalisti. Niillä matkustavien kannattaa kuitenkin varata tavallista enemmän aikaa ruuhkien vuoksi.

Liki 300 lentoa ja Ruotsin-laivoja jää lähtemättä

Ilmailualan unionin IAU:n maanantainen tukilakko vaikuttaa yli kahdenkymmenen tuhannen asiakkaan matkasuunnitelmiin. Finnair on perunut liki 300 lentoa. Myös muut lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet yksittäisistä peruutuksista.

Finavia kehottaa varautumaan viivästyksiin lentoliikenteessä. Sen arvion mukaan tukilakon vaikutukset ulottuvat myös huomiseen.
Matkustajia pyydetään seuraamaan oman lentoyhtiön tiedotusta.

Myös Ruotsin-laivoja jää satamiin Suomen Merimies-Unionin tukitoimien takia.

Tukilakot laajentuvat tänään, koska Posti-kiistaan ei löytynyt koko viikonlopun kestäneissä neuvotteluissa sopua. Varsinaisen työehtokiistan osapuolet Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä työnantajia edustava Palta olisivat olleet valmiita sopuun.

PAU olisi kuitenkin edellyttänyt sovulta ratkaisua myös toisessa, 700:aa pakettilajittelijaa koskevassa kiistassa. Pakettilajittelijoita koskevan sovintoesityksen torppasi kuitenkin pieni työnantajaliitto Medialiitto. Kyse on siitä, että Posti siirsi aiemmin syksyllä pakettilajittelijat halvempaan, Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen.

Sovintoesityksessä ehdotettiin vanhojen työehtojen pysyttämistä pakettilajittelijoille myös Teollisuusliiton ja Medialiiton välisessä työehtosopimuksessa. Tämä ei Medialiitolle sopinut.

Medialiitto puolustautui sanomalla, ettei sitä voi pakottaa PAUn ja Paltan välillä sovitun työehtosopimuksen osapuoleksi ja että kiistassa on kyse Postin omasta asiasta, koska Posti on työehtosopimuksen siirtänyt.

Se, miten umpisolmua tästä eteenpäin ratkotaan, oli vielä sunnuntaina illalla auki.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic