Lounais-Häme Forssa

Lakota-intiaanien ja Pine Ridgen lumoissa – Kirjailija Taija Tuominen aikoo palata vapaaehtoistyöhön reservaattiin

Kirjailija paikkasi kaksi viikkoa intiaanireservaatissa vessa- ja muuta peruspalvelupulaa vapaaehtoisena.
Taija Tuominen perehdytti kirjallisuusillan yleisöä Lakota-intiaanien elämään myös korukulttuuria esitellen. Kuva: Erkki Kuronen

Kirjailija Taija Tuominen koki elämäänsä edelleen ohjailevan avainkokemuksen 12-vuotiaana. Hän muistaa kuinka malttamattomaksi tunsi odotustensa kasvavan jo siinä vaiheessa, kun näki kirjastoauton lähestyvän kotiaan Hauhon Hauhontaustantiellä.

Vuosiluvuksi kirjoitettiin siinä vaiheessa 1974. Kirjastoauton tuliaisiin kuului juuri suomeksi ilmestynyt Dee Brownin kirja Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen.

– Päätin saman tien, että lähden vielä joskus kirjan käsittelemien Lakota-intiaanien pariin, summasi Taija Tuominen lukukokemuksensa jättämää sanomaa Forssan kirjaston kirjallisuusillassa.

Lupaus täyttyi viime vuoden elokuussa vapaaehtoistyön puitteissa, kun hän matkusti Yhdysvaltojen South Dakotan osavaltiossa sijaitsevaan Pine Ridgen reservaattiin. Reservaatti on sama, johon kuuluu myös Wounded Kneen kylä, jossa vuonna 1890 intiaaneja kohdanneen verilöylyn Dee Brownin kirja nosti maailman tietoisuuteen.

 

Pitkään odottanutta lupauksen täyttymistä edelsi viime vaiheessa muun muassa vuoden kestänyt hiillostus sähköposteilla. Kun ne eivät herättäneet mitään reaktioita, Tuominen oli jo vaihtamassa kohdereservaattia. Niitä Yhdysvalloista löytyy valittavaksi yhteensä kolmisensataa.

– Sitten sieltä otettiinkin yhteyttä, kun ajattelivat ilmeisesti, että tuo taitaa olla tosissaan asiansa kanssa.

Perillä Pine Ridgessä hän huomasi olevansa vapaaehtoisjoukon ainoa ulkomaalainen. Yhdysvalloista heitä riitti Oregonista New Yorkiin, yhdistävänä tekijänään yksi sinänsä kuvaava piirre.

– Kaikki olivat järkyttyneitä reservaatissa vallinneista intiaanien oloista. Ne tulivat heille täytenä yllätyksenä. Ei niistä kenelläkään ollut sen paremmin kouluista kuin muualtakaan saatua tietoa.

Miltei jokainen intiaanireservaatin asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Kuva: Taija Tuominen

Kaksiviikkoinen vapaaehtoisjakso meni lähinnä sellaisia asumisen perustavanlaatuisia valmiuksia kuin vessoja sekä pyörätuoliramppeja rakentaessa sekä avustuspakkausten käsittelyssä. Paikan luonteeseen kuului, että vakiasukkaat seurasivat toimintaa apaattisina sivusta.

– Pine Ridge on läntisen maailman köyhin paikka heti Haitin jälkeen. 95 prosenttia asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella ja heidän vuosiansionsa on 2 500 euroa.

– Joka neljäs teini-ikäinen tekee itsemurhan. 75 prosenttia lapsista jättää koulunsa kesken. Tyttöjä kidnapataan, mutta se ei viranomaisia kiinnosta.

– Diabetes ja keuhkotauti ovat kuusi kertaa yleisempiä kuin muualla Yhdysvalloissa, Taija Tuominen valotti apatian taustoja.

 

Hän summasi reservaatin olemusta toteamuksella kaiken, mikä voi mennä pieleen myös menneen pieleen. Anekdoottina asiasta Taija Tuominen toi esille maan ylimmän tason asennoitumisen.

– Clinton on vieraillut Pine Ridgessä Yhdysvaltojen ainoana presidenttinä. Ei siitäkään käynnistä muuta jäänyt jäljelle kuin hänen laskeutumistaan varten rakennettu kiitorata, jota ei ole sen jälkeen tarvittu.

Vapaaehtoistyöjakso Pine Ridgessä jätti Taija Tuomiseen ajatuksen, että hän palaa vielä samaan paikkaan samoissa merkeissä, sillä tekemistä siellä ainakin riittää.

 

Hän toi esille Brander-salin täyttäneelle kuulijakunnalleen myös kirjoittajan omien kokemusten heijastumista kaunokirjalliseen tekstiin muun muassa fakta/ fiktiokysymyksen kautta. Hän huomautti omasta itsestään kirjoittamisen kuuluneen aina kirjailijoiden ominaisuuksiin tuoden esiin käsitteen autofiktio.

– Se tarkoittaa jonkun totuusvastaavuuden kulkemista mukana haukkana, joka palaa jossain muodossa ja yhteyksissä uudelleen ja uudelleen kertomukseen.

Taija Tuominen totesi Pine Ridge-reservaatin tuovan omat vivahteensa myös hänen syksyllä 2019 ilmestyvään romaaniinsa Kuningaskobra. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic