Lounais-Häme

Lämmin ja empaattinen kuvaus tärkeästä aiheesta – Elokuvan auttajakaksikolla on todelliset esikuvat

Leffa-arvio: Erityiset (Ranska, 2019). ★★★ Ohjaus: Olivier Nakache & Éric Toledano. Pääosissa: Vincent Cassel, Reda Kateb. K-12, kesto: 114 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri
Malik (Reda Kateb, vas.) ja Bruno (Vincent Cassel) pitävät omalla laillaan huolta vähäosaisista.
Malik (Reda Kateb, vas.) ja Bruno (Vincent Cassel) pitävät omalla laillaan huolta vähäosaisista.

 

Pyyteetöntä työtä ilman valtion lupia autististen ja ongelmanuorten parissa tekevät Bruno ja Malik törmäävät loputtomaan byrokratiaan ranskalaiselokuvassa.

Tositarinaan pohjaavalla Koskemattomat -elokuvallaan (2011) ohjaaja/käsikirjoittaja-kaksikko Olivier Nakache ja Éric Toledano iskivät kultasuoneen. Sen tapaan myös parivaljakon uusin, Erityiset, perustuu todellisiin tapauksiin.

Erityiset on lämmin ja empaattinen kuvaus ihmisistä jotka auttavat ja erityisesti niistä, jotka apua tarvitsevat, yhteiskunnan monimutkaisesta byrokratiasta ja kyynisen laskelmallisesta suhtautumisesta huolimatta.

Erityisten alkuperäinen nimi, Hors normes, normien ulkopuolella, viittaa erityisesti Brunon ja Malikin tekemään työhön, jota eivät normaalit sosiaaliverkostot tarjoa, eivätkä ne myös anna siihen yksityisille yrityksille hevillä lupaa. Maailman jokaisesta maasta kun löytyy taatusti oma pieni marginaalinsa, joka syystä tai toisesta jää yleisen avun ulkopuolle, yksin.

Elokuva ei suinkaan ole syntynyt tyhjästä, vaan ohjaajaparivaljakko dokumentoi päähenkilöiden todellisten esikuvien, Stephane Benhamoun ja Daoud Tatoun, työtä muutaman vuoden ajan.

Kaikesta asiallisuudestaan ja sanomastaan huolimatta Erityisissä on jotain keinotekoista.

Elokuvan ei tarvitse olla tekniikaltaan tai budjetiltaan kovinkaan ihmeellinen onnistuakseen koskettamaan katsojaa, mutta jos se todellinen aallonpituus valkokankaan ja katsomon välillä jää aidosti syntymättä, homma ei toimi oikein.

Ja juuri tämä on Erityisten ongelma. Se ei tunnu kaikilta osin aidolta, vaan paikoin jopa väkisin yrittämiseltä.

Yleensä kovanaamojen tai muuten vain mulkeroiden miesten esittäjänä tutumpi Vincent Cassel tekee odotetun varman luottoroolin Brunona. Reda Katebin Malik on silti se henkilö, johon on helpompi samaistua kuin Casselin osin jopa pyhimysmäisen hyvään ihmiseen.

Synteettisyydestään huolimatta Erityiset on tärkeä hätähuuto apua eniten tarvitsevien puolesta.

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic