Lounais-Häme

Lämmin kevät saa risukasat kytemään

Pelastuslaitoksen yksiköt saattavat saada pitkän kuuman kevään aikana parisataa ylimääräistä sammutustehtävää, jotka liittyvät risujen polttoon.

-Se tarkoittaa jopa puolentusinaa tehtävää päivässä. Kyllähän siitä kustannuksiakin tulee, Forssan paloaseman päivystävä palomestari Mikko Malin laskee.

Jonkin aikaa sitten pelastuslaitos sai hälytyksen Pilvenmäelle risujen polton takia.

-Joku sivullinen näki, että Pilvenmäeltä tulee liekkejä ja palo luokiteltiin ensin keskisuureksi rakennuspaloksi. Kyse oli kuitenkin risujen poltosta tynnyrissä. Liekit näkyivät hyvin pimeässä.

Ennen kuin palon syy selvisi, ehti paikalle kaartaa useampi yksikkö Loimaata myöten.

Risujen avopoltto taajama-alueella on kielletty. Forssan kaupungin ympäristöpäällikön Niina Salminen-Åbergin mukaan pieniä määriä risuja voi polttaa kaava-alueella esimerkiksi tulisijassa tai grillissä.

-Suuremman määrän poltto taajama-alueella on kielletty savuhaittojen takia.

Taajama-alueen ulkopuolella voi polttaa pieniä määriä risuja. Polttamisesta ei ole tarvinnut enää vuosiin tehdä ilmoitusta pelastuslaitokselle.

Sivulliset kuitenkin tekevät helposti ilmoituksia liekeistä, vaikka palo olisi risujen polttajan hallussa.

Pelastuslaitos käy aina paikalla, kun ilmoitus tulee. Malin tosin toteaa, että risujenpolttokeikka on pois muista tehtävistä.

-Mutta eihän kakkostiellä ajava voi tietää, mistä on kyse, jos liekit nousevat metsän keskeltä.

Malin arvelee, että jos kelit ovat suosiollisia, niin pääsiäisviikolla tulipaloilmoitusten määrä nousee, kun ihmiset alkavat puuhailla puutarhoissaan.

Joskus ilmoitus tehdään ihan vain sen takia, että naapuria harmittaa, kun viereisellä tontilla poltetaan roskia ja ilma täyttyy savusta.

-Varsinkin, jos valkoiset lakanat roikkuvat narulla, voi alkaa kiukuttaa.

Kulotuksista täytyy tehdä ilmoitus pelastuslaitokselle. Keväiset ruohikkopalot lähtevät usein liikkeelle juuri kulotuksesta. Moni piharakennus on palanut kulotuksen jälkimainingeissa.

-Tuli ei katso, palaako roskakasa vai sauna. Tuli voi karata eikä silloin yksi haravamies tunnu missään.

Kulotuksessa tai roskienpoltossa on tärkeää, että ilma on tyyni, paikalla on riittävästi väkeä ja vesiletkut, haravat ja lapiot ovat esillä. Malinin mukaan paras aika päivästä polttaa roskia on iltapäivä.

-Pimeällä roskia ei saisi polttaa. Pimeässä on vaikea tietää, onko kyse roskien poltosta vai tulipalosta.

Malinin mukaan Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen alue on niin iso, että hälytyksiä ja kilometrejä kertyy.

-Jos voi suositella, niin sanoisin, että puutarhajätettä voi kompostoidakin. Siitä tulee parissa vuodessa hyvää multaa, Malin vinkkaa.

Salminen-Åberg huomauttaa, että kompostoiminen täytyy tehdä omalla tontilla.

-Kaupungin mettään puutarhajätettä ei saa viedä, ympäristöpäällikkö sanoo.

Jos ei halua kompostoida, niin kunnassa kuin kunnassa järjestetään keväisin puutarhajätepäiviä, jolloin risujätettä voi viedä kaatopaikalle.

-Eihän roskien roudaaminen kaatopaikalle ole mikään iso homma, Malin summaa. FL

 

Uudet määräykset voimaa pian
Huhtikuun alusta lähtien voimaan astuvien Loimi-Hämeen Jätehuollon osakaskuntien jätehuoltomääräysten mukaan taajama-alueella jätettä ei edelleenkään saa hävittää polttamalla.Kielto ei koske sellaista jätteen hyödyntämistä, johon on saatu ympäristölupa tai muu viranomaisen hyväksyntä.Taajama-alueiden ulkopuolella saa satunnaisesti polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia, maa- ja metsätaloudessa syntyviä vaarattomia polttokelpoisia jätteitä, kuten kuivia olkia ja hakkuujätteitä sekä käsittelemätöntä puujätettä.Kiinteistön tulipesissä saa polttaa vain käsittelemätöntä puujätettä, risuja ja oksia.Paperia, pahvia ja kartonkia saa käyttää vain sytykkeenä ja vähäisessä määrin.Polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, savusta, noesta, liasta, pölystä, hajusta tai muista vastaavista vaikutuksista eikä terveyshaittaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic