Lounais-Häme

Lämmin sää lisää sinilevän mahdollisuutta – Kansalaisten havainnot tärkeitä levätilanteen arvioinnissa

Ajankohtaan nähden sinilevän määrä on nyt järvillä keskimääräistä hieman runsaampaa.
Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Sisävesien sinilevätilanne on selkeästi runsastunut viime viikosta.

– Sinilevää esiintyy nyt hieman enemmän kuin tyypillisesti järvillä tässä vaiheessa kesää. Mikäli lämmin ja tyyni sääjakso jatkuu, myös sinilevien pintakukintojen runsastuminen on todennäköistä, koska vesipatsaassa olevat sinilevät voivat kertyä veden pintakerrokseen, Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Marko Järvinen sanoo.

Järvillä sinilevää ja pintakukintoja tavataan tavallisesti runsaimmin elokuun alkuviikkoina ja esiintyminen painottuu runsasravinteisiin järviin.

 

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järviwikissä kansalaiset voivat perustaa omia havaintopaikkoja ja tallentaa niille sinilevähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja ja havaintoa tukevia kuvia voi lähettää vesistöillä liikkuessaan.

Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella leväkartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan tärkeitä.

Järviwikissä on kolme asiantuntijan havaintopistettä Forssan seudulla.

Urjalan Rutajärvessä Kauniston rannassa 23. heinäkuuta tehdyn havainnon mukaan ei ole levää.

Tammelassa asiantuntijan havaintopiste on Pyhäjärvellä Manttaalinrannassa, jossa ei havaittu levää 24. heinäkuuta.

Somerolla Painiolla ei myöskään havaittu levää 24. heinäkuuta.

 

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit. Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä otti vesinäytteet Forssan seudun uimarannoilta. Linikkalanlammilta 15. heinäkuuta ja Someron Hovimäen rannasta 17. heinäkuuta otetuista vesinäytteistä löydettiin sinilevää. Muilla seudun rannoilla ei havaittu sinilevää.

Tuolloin hyvinvointikuntayhtymän terveystarkastajat toivoivat, että uimarit ilmoittaisivat mahdollisista sinilevähavainnoistaan heille, koska näytteenottoja on niin harvakseltaan. Terveystarkastajat käyvät sitten todentamassa, onko kyse sinilevästä, ja laittavat levän ollessa kyseessä tiedotteen.

Seuraavat näytteet järviltä haetaan 5. elokuuta ja 13.–14. elokuuta. FL

Vältä sinilevää

Sinilevän tunnistaa vihertävästä väristä ja hiukkasmaisesta koostumuksesta.

Sen erottaa muista levistä tikkutestillä: sinilevää ei pysty nostamaan tikulla vedestä, vaan se hajoaa pieniksi hiukkasiksi.

Uimista sinileväisessä vedessä tulisi välttää. Jos epäilee uimavedessä ollaan sinilevää, kannattaa peseytyä puhtaalla vedellä uimisen jälkeen.

Älä käytä sinileväistä vettä talousvetenä tai syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

Sinilevä on erityisen vaarallista vesihöyryn kautta hengitettynä, joten löylyvesiä ei saa hakea sinileväisestä vesistöstä.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic