Lounais-Häme

Lamminrannan terijoensalaville suoritettiin hoitoleikkaus – puut kasvavat nopeasti entisiin mittoihinsa

Moni ohikulkija on saattanut pohtia, mitä on tapahtunut Nummilähteenkadun varressa Forssan Lamminrannassa kasvaville puille. Uimalammille johtavan tien varressa kasvaa toistakymmentä jopa kahdeksanmetriseksi kasvavaa pallomaista Terijoensalavaa.

Alkuvuoden aikana Forssan kaupungin puistotoimi on käynyt karsimassa salavat niin, ettei niistä ole enää pystyssä kuin muutaman metrin korkeita runkoja. Kaupunginpuutarhuri Leila Grönholm kertoo, että kyse on Terijoensalaville normaalista hoitoleikkauksesta.

-Terijoensalava on ainoa puu, joka kestää näin rajun hoidon. Esimerkiksi hopeapajulle vastaavaa leikkausta ei tehdä. Hoito nuorentaa näitä ainakin 40 vuotta vanhoja puita, Grönholm kertoo.

Tällä hetkellä salavat näyttävät kovin ankeilta. Grönholm vakuuttaa, että puut kasvavat pallomuotoonsa nopeasti.

-Terijoensalava alkaa kasvaa vauhdilla heti keväällä. Ensimmäisenä vuotena pallo on vielä suht pieni, oksat ovat ehkä metrin pituisia. Mutta jo toisena kesänä ne näyttävät jo aika hyviltä.

Runkojen keskusta on selvästi tummempaa kuin puiden tuore osa. Grönholmin mukaan ne ovat merkkejä lahoamisesta, mutta näissä puissa määrä on niin pieni, ettei siitä ole haittaa tai vaaraa. Grönholm kertoo, että kaupunki kyllä kaataa sellaiset puut, joissa lahoamisen merkkiä on enemmän.

Vastaava hoitotyö on tehty myös Viksbergissä Helsingintien varrella sijaitseville terijoensalaville. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic