Lounais-Häme Forssa

Lamminranta saa syksyllä uuden, päällystetyn parkkipaikan nykyistä kauemmaksi – Syynä pohjaveden suojelu

Lamminrannan pysäköintialueen siirtäminen alkaa elokuun puolivälin jälkeen Forssassa. Nykyinen parkkipaikka säilyy käytössä vielä tämän uimakauden.
Lamminrannan uimarannan parkkialue siirtyy mittansa kauemmaksi Nummilähteenkadun varressa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lamminrannan uimarannan parkkialue siirtyy mittansa kauemmaksi Nummilähteenkadun varressa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lamminrannan uimarannan pysäköintialueen rakentamisurakan toteuttaa urakkakilpailun voittanut Forssan Ympäristöurakointi oy. Työt alkavat elokuussa puolenkuun jälkeen.

Työ sisältää Lamminrannan pysäköintialueen rakentamisurakan kunnallistekniikan ja valaistuksen rakentamisen.

Parkkipaikka siirtyy noin 50 metriä

Lamminrannan uimarannan pysäköintipaikka siirretään sijansa eli noin 50 metriä kauemmaksi ammattioppilaitoksen suuntaan Nummilähteenkadun varressa. Aiemmin uimarannan tuntumaan on voinut pysäköidä aivan viereisen Linikkalan vedenottamon nurkille.

Parkkipaikan siirtämisen ja päällystämisen tarkoituksena on suojata pohjavettä Linikkalan vedenottamon vieressä. Päällystyksen lisäksi alueelle tulee rakenteellisia suodatinkerroksia ja keruukerroksia sekä öljynerotinkaivo.

Uudelta parkkipaikalta kertyy mittaa Linikkalanlammin rantahiekalle toistasataa metriä. Pysäköintitilaa tulee suunnilleen 70–75 autolle.

Nykyinen pysäköintialue maisemoidaan

Työ valmistuu lokakuun lopulla, joten uusi parkkipaikka on käytettävissä jo talvikautena ennen seuraavaa kesäsesonkia. Työmaa ei kuitenkaan estä uintipaikalle saapumista nyt loppukesän ja alkusyksyn aikana.

– Työmaa pyritään järjestämään niin, että olemassa olevat, vanhat parkkipaikat pysyvät käytössä tämän uintikauden loppuun, toteaa kunnallistekniikan päällikkö Henri Heikkilä Forssan kaupungila.

– Satunnaisia katkoksia voi tosin tulla, mutta pääsääntönä on, että kaupunkilaiset voivat käyttää vanhaa parkkipaikkaa tämän uintikauden ajan.

Käytöstä jäävä nykyinen hiekkapohjainen pysäköintialue maisemoidaan puistoksi. Alueelle tulee puita ja nurmea.

Myös Vieremän montulle uusi parkkis

Vieremän montun hiihtostadionille kaupunki rakentaa omana työnä myös uutta parkkipaikkaa pohjaveden suojelemiseksi.

– Teemme sitä aina, kun meillä sattuu olemaan sopiva hetki, mutta pysäköintipaikka varmasti tulee valmiiksi hiihtokauteen mennessä, Heikkilä sanoo.

Montun nykyinen parkkipaikka pienenee hiukan nykyisestä. Sorapintainen parkkialue saa pinnoitteen, ja siltä kertyvä vesi valuu kaivoihin ja sieltä jatkokäsittelyyn. Autoa ei saa jättää parkkiin päällystetyn alueen ulkopuolelle. Vieremän vedenottamon luona pohjavettä on riskialttiisti aivan maanpinnan lähellä. FL

Aiheesta aiemmin: ”Onneksi mitään ei ole ehtinyt tapahtua” – Forssan pohjavesi suojellaan asfaltoimalla tietyt parkkipaikat (FL 21.1.2019)

Forssan vedenottamot tarvitsevat pikaista suojelua

Pohjavesien suojelun tavoitteena on säilyttää luonnontilaisten pohjavesien laatu ja määrällinen tila hyvänä.

Pohjavesimuodostumat ovat Suomessa herkkiä ihmisten toiminnan vaikutuksille, minkä vuoksi on tärkeää ehkäistä ennalta pohjaveden laadun heikkenemistä.

Pohjaveden suojelu perustuu Suomessa keskeisesti ympäristönsuojelulain pohjaveden pilaamiskieltoon ja maaperän pilaamiskieltoon.

Ensisijaisten kuntien tehtävänä on laatia pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat.

Pohjaveden laatua uhkaavat monet tekijät kuten maahan pääsevät öljyt, muut polttoaineet ja kemikaalit.

Kiireellisimmin suojelua tarvitsevat pohjavesialueet, joilla on vedenottamo ja joilla on riskikohteita.

Forssassa on Linikkalan pohjavedenottamo Lamminrannassa ja Vieremän pohjavedenottamo, joissa kummassakin on uhkana vieressä oleva päällystämätön parkkipaikka.

Parkkipaikkojen pohjavesiriskinä on öljyvuotojen ja polttoaineiden valuminen maastoon ja päätyminen pohjaveteen.

Pohjavesialueella pysäköintiin käytettävät alueet on ohjeistuksen mukaan eristettävä vettä läpäisemättömällä materiaalilla kuten asvaltilla.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic