Lounais-Häme

Lämpöaalto paahtaa Espanjaa ja Portugalia - lähipäiviksi luvassa jopa 45 asteen kuumuutta

Helsinki
01.08.2018, 19:40

Ulkomaat

Espanjaan tai Portugaliin matkustavien kannattaa varautua erittäin kuumaan säähän, koska lämpötilojen ennakoidaan yltävän loppuviikon aikana yli 40 asteeseen.
Kuuminta on Iberian niemimaan lounaisosassa, missä lämpötilat voivat nousta perjantaina 43-45 asteeseen Portugalin ilmatieteen laitoksen IPMA:n ennustekartan mukaan.
Suomen Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Oskari Rockas kertoi STT:lle, että Espanjassa lämpötilat nousevat korkeimmalle sisämaassa, kuten pääkaupungissa Madridissa. Sen sijaan itärannikolla esimerkiksi Barcelonassa jäädään loppuviikolla lähemmäs kolmeakymmentä astetta.
Myös Espanjan etelärannikon Malagassa lämpötilat pysyttelevät IPMA:n mukaan kohtuullisina noin 30 asteessa. Malagan lähellä sijaitsee muun muassa suomalaisten suosima lomakohde Fuengirola.
Rockasin mukaan myös Portugalin suurimmat kaupungit Lissabon ja Porto voivat olla hyvin kuumia seuraavien päivien aikana. IPMA ennakoi Lissabonin lämpötilan keikkuvan 40 asteessa perjantaina.

Viime kesänä viisi lämpöaaltoa

Espanjan ilmatieteen laitos Aemet antoi jo maanantaina varoituksen tämän kesän ensimmäisestä lämpöaallosta. Varoitus on voimassa keskiviikosta vähintään sunnuntaihin asti, ja se koskee suurta osaa Iberian niemimaasta.
Lämpöaallot eivät ole Espanjassa mitenkään harvinaisia. Aemetin tilastojen mukaan vuodesta 1975 lähtien on ollut vain kymmenen kesää ilman yhtäkään lämpöaaltoa, kertoo sanomalehti El Pais. Viime kesänä maassa oli ennätykselliset viisi lämpöaaltoa. Pisin lämpöaalto koettiin vuonna 2015, ja se kesti yhteensä 26 päivää.
Rockasin mukaan tämänkertaisen lämpöaallon on aiheuttanut Afrikan puolelta saapunut kuuma ilmamassa, joka pysyy Espanjan ja Portugalin yllä.
Hän ennakoi, että kuuma ja aurinkoinen sää jatkuu Espanjassa ja Portugalissa pitkälle ensi viikkoon asti.
– Jos sinne on lähdössä lomalle, esimerkiksi Madridiin päin, niin aika tukalat oltavat siellä on, Rockas sanoi.

https://www.ipma.pt/en/otempo/prev.mundo/
http://www.aemet.es/documentos_d/enportada/20180730110430_p52tesp1.pdf
https://elpais.com/elpais/2018/07/30/inenglish/1532942036_505724.html

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic