Lounais-Häme

Kiekkojytky! Suomi menee jääkiekon MM-finaaliin - Venäjä kaatuu välierässä maalein 1-0

Kuva: CHRISTIAN BRUNA
Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Suomen jääkiekkomaajoukkue jatkaa Slovakian MM-turnauksessa ihmeiden sarjaansa finaaliin saakka. Leijonat kaatoi Bratislavassa välierässä tähtipelaajia pursunneen Venäjän 1–0.
Ottelun ainoan maalin teki kasvot Suomen MM-joukkueelle antanut kapteeni Marko Anttila. 203-senttinen laitahyökkääjä iski kolmannen erän puolivälissä 1–0 Venäjän vahti Andrei Vasilevskin torjunnasta tulleesta paluukiekosta. Osuman syntyä katseli neuvottomana Venäjän tähtipuolustaja Nikita Zaitsev.
Suomi kohtaa huomisessa MM-loppuottelussa Kanadan tai Tshekin.
Suomi pudotti Venäjän kovimmista supertähdistä kootun joukkueen arvokisojen pudotuspeleissä viimeksi 2014 olympia-Sotshissa, kun Leijonat jatkoi puolivälieristä mitalipeleihin 3–1-voitolla.
Viisi vuotta sitten Suomen olympiamiehistössä oli mukana 15 NHL-pelaajaa, MM-Slovakiassa Leijonista tältä kaudelta NHL-kokemusta on vain puolustaja Henri Jokiharjulla ja keskushyökkääjä Juho Lammikolla.
Toki Venäjällä oli laadukas joukkue myös MM-kotikisoissaan 2016. Silloin Suomi kaatoi MM-välierissä isäntämaan maalein 3–1.

Työnjako toimi

Jos Suomen maajoukkueen peliä kuvaamaan sopii määritelmä yhteistyön jääkiekko, MM-välierä Venäjää vastaan tarjosi siitä mitä maukkaimman näytteen. Suomen pelaajien työnjako jäällä oli selvästi selkeämpi kuin Venäjän.
Esimerkiksi valppaasti torjunut maalivahti Kevin Lankinen kyllä pomputteli kiekkoja välillä eteensä, mutta Leijonilla ei noissa tilanteissa ollut suurempaa hätää, koska Suomen puolustajat huolehtivat jatkosta. Suomi lähti monta kertaa Venäjän laukauksen jälkeen heti vastahyökkäykseen.
Suomi aloitti pelin niin aktiivisesti, että hallitsi avauserää lähes sen loppuun saakka. Kaapo Kakko sai kiekon vastustajan maaliviivalle, mutta ei sen yli. Venäjän puolustus rusikoi tilanteessa hyvinkin 2+2 minuutin jäähyn arvoisesti naarmun saanutta Petteri Lindbohmia, mutta ruotsalais-tshekkiläinen päätuomaripari ei rikkeeseen syystä tai toisesta reagoinut.

Ojamäki ampui tolppaan

Venäjän hyökkäyspeli perustui ensimmäisessä erässä lähinnä vastaiskuihin. Liikkuvan Suomen pelaajat katkoivat venäläissyöttöjä, eikä ennakkosuosikki päässyt pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä.
Toisessa erässä Venäjä lisäsi syöttelyä niin, että se ylitti keskialueen nopeammin kuin avauserässä. Lähimpänä maalintekoa oli kuitenkin Suomen ja Tapparan laitahyökkäjä Niko Ojamäki, joka ampui kiekon tolppaan. STT

 

Päivitetty 25.5.2019 klo 18:11

Lisätty tieto Suomen avausmaalista.

Päivitetty 25.5.2019 kl0 18:27

Juttu päivitetty kokonaisuudessaan.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic