Lounais-Häme

Lännen Median kysely: Kansanedustajat sallisivat koulujen kirkkojoulujuhlat

Oppositiossa kannatus on selvää. Hallituspuolueista kirkkojuhlia kannatetaan keskustassa ja vastustetaan vihreissä.
Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Koulun joulujuhlat pitää voida järjestää kirkossa. Tätä mieltä on peräti neljä viidestä Lännen Median kyselyyn vastanneesta kansanedustajasta.

Vastanneista vain 20 prosenttia on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen linjalla, jonka mukaan joulujuhla ei sovi kirkossa järjestettäväksi. Yksi Webropol-kyselyyn vastanneista ei osannut sanoa kantaansa.

Kyselyyn vastasi 105 kansanedustajaa. Heistä kolme vastasi tekstiviesteillä, joista kantaa ei voinut päätellä.

Pölönen linjasi viime viikolla, että koulun opetussuunnitelmaan kuuluvaa syksyn päättäjäisjuhlaa eli joulujuhlaa ei saa järjestää kirkossa. Ratkaisu liittyi kouvolalaisen koulun juhlaan, joka on järjestetty koulun omien tilojen sijaan kirkossa.

Ratkaisuaan Pölönen perusteli sillä, että menettely loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta. Sen sijaan vapaaehtoista koululaisten joulukirkkoa ei olla edelleenkään kieltämässä.

 

Vahvin kannatus joulujuhlan pidolle kirkossa on oppositiossa, jossa kaikki vastasivat ”kyllä” kirkolle joulujuhlapaikkana.

Hallituspuolueiden vastauksissa on enemmän hajontaa. Selkeimmin puolesta ollaan keskustassa, jossa kaikki vastaajat pitävät joulujuhlaa kirkossa sopivana. Vihreissä puolestaan kaikki vastanneet vastustavat sitä.

Muiden hallituspuolueiden sisällä kannat vaihtelevat. Vasemmistoliiton vastaajissa suurin osa on vastustajia, mutta joukossa on muutama kannattajakin. Sdp:n vastauksissa kyllä-puoli nousee niukin naukin voitolle.

Kansanedustajat kannattavat kirkkojoulujuhlia, jos koulu niin haluaa. Moni korosti vastauksessaan, että kirkko käy juhlien järjestämisen paikaksi, mikäli ohjelma ei ole tunnustuksellinen ja kirkkoon kuulumattomille järjestetään vaihtoehtoinen tapahtuma.

 

Joissakin vastauksissa painotettiin sitä, että juhla ei automaattisesti muutu tunnustukselliseksi sen vuoksi, että juhla pidetään kirkossa.

Yksi monitulkintaisen tekstarivastauksen jättäneistä oli ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.). Hän oli myös ainoa kyselyyn vastannut ministeri.

– Koulun päättäjäisjuhlan tulee olla koulun yhteinen juhla, johon kaikki voivat osallistua. Tästä pitää olla varmuus, jos juhlaa suunnitellaan pidettävän kirkon tiloissa, Mikkonen kommentoi.

 

Ahkerimmin kyselyyn vastattiin oppositiossa. Kristillisdemokraattien kansanedustajien vastausprosentti oli täydet sata. Perussuomalaisten kansanedustajasta kyselyyn vastasi 71 prosenttia ja kokoomuksesta 63 prosenttia.

Laiskimmat vastaajat löytyivät rkp:stä (vastausprosentti 20 %) ja sdp:stä (27 %).

Näin vastauksia perusteltiin

Sanni Grahn-Laasonen (kok.):

”Uskonnot ja uskonnolliset perinteet ovat osa maailman ja elämän rikkautta. Niitä saa ja pitää käsitellä myös koulussa. Ne ovat osa kulttuuriamme ja juhlaperinnettämme. Rakastetuista jouluperinteistä saa pitää kiinni. Uskonnonvapaus voidaan turvata kodin ja koulun yhteistyöllä ja vakiintuneen käytännön mukaisesti järjestämällä aina myös vaihtoehtoinen ohjelma.”

 

Satu Hassi (vihr.):

”Koulun yhteiset juhlat tulisi järjestää koulussa. Jos koulussa ei ole sopivaa tilaa, vaihtoehtona joku neutraali tila. Tuntuisiko ”neutraalilta” jos koulun yhteinen juhla järjestettäisiin synagogassa tai moskeijassa? ”

 

Anna Kontula (vas.):

”Minusta joulujuhlia voidaan hyvin järjestää kirkoissa, jos tilaisuuden sisältö on uskonnoton ja ketään ei haittaa, vaikka koulujen joulujuhlia järjestettäisiin myös synagogissa ja moskeijoissa. Toistaiseksi emme kuitenkaan ole vielä tässä pisteessä.”

 

Päivi Räsänen (kd.):

”Kirkkotila on myös osa suomalaista kulttuuriperinnettä. Siinä voidaan hyvin järjestää kaikille sopiva joulujuhla, johon sisältyy esimerkiksi Enkeli taivaan -virsi ja joulukuvaelma.”

 

Antti Rantakangas (kesk.):

”Aivan käsittämätön päätös apulaisoikeuskanslerilta. Ei perustu mihinkään lakiin.”

 

Riikka Purra (ps.):

”Kirkkoja ja muita seurakunnan tiloja on aivan pragmaattisistakin syistä syytä hyödyntää myös muuhun toimintaan. Tämä koskee tietenkin ainoastaan valtionkirkkoja, ei esimerkiksi moskeijoita.”

 

Kimmo Kiljunen (sd.):

”Ei koulun joulujuhlaa pidä järjestää synagogassa, moskeijassa tai kirkossa.”

Näin kysely tehtiin

Lännen Media tiedusteli Suomen eduskunnan 200 kansanedustajalta, pitääkö koulun joulujuhla saada järjestää kirkossa. Vastausvaihtoehdot olivat kyllä, ei ja en osaa sanoa.

Tiistaina lähetettyyn Webropol-kyselyyn vastasi 105 kansanedustajaa, joista kolmen kanta jäi vastauksen monitulkintaisuuden vuoksi epäselväksi.

Monitulkintaiset vastaukset saatiin tekstiviestitse, minkä vuoksi ne eivät ole suoraan vertailukelpoisia Webropol-kyselyssä saatuihin tuloksiin.

Vastauksia tuli kaikista muista eduskuntapuolueista paitsi Liike Nyt -puolueesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic