Lounais-Häme

Lapin kaikkien aikojen helle-ennätys meni rikki Kevolla - tämän kesän ennätys mitattiin Vaasassa

Helsinki
18.07.2018, 17:47

Kotimaa

Helteinen sää jatkuu koko maassa ja tänään on jälleen rikottu vanhoja lämpöennätyksiä. Lapissa mitattiin tänään alueen kaikkien aikojen korkein lämpötila. Hellelukema 33,4 astetta rikkoutui Kevon mittausasemalla Utsjoella, kertoo Ilmatieteen laitos.
Tämän kesän tähän mennessä ylin lukema mitattiin tänään Vaasassa, jossa lämpömittarit kipusivat aina 33,7 asteeseen.
Kevolla mitattiin koko Suomen lämpöennätys viime ja edellisenä vuonna, vaikka tuolloin lämpötilat jäivätkin alle 30 asteen. Vuoden korkein lämpötila on mitattu Kevolla myös neljästi tätä ennen vuoden 1961 jälkeen. Mittaushistorian toiseksi pisin yli 30 asteen hellejakso on myös mitattu Kevolla vuonna 1972. Tuolloin lämpötila pysytteli 30 asteen yläpuolella viikon ajan.
Forecan mukaan viime yö oli trooppinen suuressa osassa maata aina Sallaa myöten. Trooppinen yö tarkoittaa, ettei lämpötila laske yölläkään alle 20 asteen.
Hellevaroitus on voimassa lähes koko maassa.
Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys, 37,2 astetta, mitattiin Joensuussa heinäkuussa 2010.

Sää viilenee hieman, rankkoja ukkoskuuroja luvassa

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen virtaa perjantaista alkaen kaakosta hyvin kosteaa ilmamassaa. Kostea ja lämmin ilmamassa yhdessä muodostavat viikonloppuna rankkoja sade- ja ukkoskuuroja lähes koko maahan.
Vielä torstaina lämpötilat ovat 30 asteen molemmin puolin ja perjantainakin 30 asteen raja voi mennä rikki. Viikonlopun aikana päivän ylin lämpötila on 24 ja 29 asteen välillä koko maassa, sateessa lämpötila voi olla muutaman asteen alempi.
Ilmatieteen laitoksen mukaan sade- ja ukkoskuurot muodostuvat jo perjantain aikana lähinnä maan etelä- ja länsiosiin. Viikonloppuna sade- ja ukkoskuuroja kehittyy enimmäkseen maan eteläosasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella. Ilmatieteen laitos varoittaa, että näihin ukkosiin voi liittyä runsasta salamointia, rankkasateita, mahdollisesti rakeita ja paikoin myös melko voimakkaita ukkospuuskia.
– Mahdollisten vahinkojen riski liittyy pääasiassa runsaaseen salamointiin ja rankkoihin sateisiin, jotka voivat aiheuttaa taajamatulvia, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.
Sitä, minne voimakkaimmat sadekuurot kehittyvät, ei vielä olla varmoja, sillä ennuste on siltä osin epävarma. Perjantaista eteenpäin Ilmatieteenlaitos kuitenkin varoittaa rankoista sateista Oulun eteläpuolisessa osassa maata.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic