Lounais-Häme

Lapin lumet sulavat vauhdilla

Lapissa kevään tulvista näyttäisi tulevan tavanomaista suuremmat. Samanaikaisesti laajalta alueelta sulavat lumet nostavat vedenkorkeudet monin paikoin yli keskimääräisen tulvakorkeuden.

Simojoella tulvat jäivät tavanomaiselle tasolle eikä vahinkoja ole syntynyt. Pientä vedenpinnan nousua voi vielä esiintyä Simon kohdalla, mutta jo lähipäivinä vedenpinta lähtee laskemaan kohti kesävedenkorkeuksia.

Pahin tulvatilanne tässä vaiheessa näyttäisi syntyvän Tornionjoella Tornion kaupungin alueelle. Torniossa uhkana on veden nouseminen sellaiselle tasolle, että se voi ylittää kaupunginlahden ja sen varrella olevien rakennusten suojaksi rakennetun tulvapenkereen. Mikäli näin kävisi, syntysi todennäköisesti mittavia tulvavahinkoja.

Tornion kaupungin kohdalta jäät ovat lähteneet rauhallisesti ja lähipäivinä jäät purkautuvat myös joen yläjuoksulta. Tornionjoella Pellon kohdalla vedenkorkeus voi saavuttaa vahinkorajan 17. – 20. päivä toukokuuta.

Rovaniemellä tulvan arvioidaan nousevan hieman keskimääräistä tulvaa korkeammalle mutta sen ei oleteta aiheuttavan sanottavia vahinkoja. Tulvahuipun arvioidaan ajoittuvan Rovaniemelle 19-20. toukokuuta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic