Lounais-Häme

”Lapsella kymmenen flunssaa vuodessa on tavallista” – Päiväkotien ja koulujen alku aloitti flunssakauden

Katso tästä muistilista, milloin sairastaneen lapsen voi viedä takaisin kouluun tai päiväkotiin.
Lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun tartuntavaaraa ei enää ole ja hän jaksaa osallistua toimintaan. Kuva: Markku Tanni
Lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun tartuntavaaraa ei enää ole ja hän jaksaa osallistua toimintaan. Kuva: Markku Tanni

Päiväkotien ja koulun alku näkyy monien lapsiperheiden arjessa sairasteluna.

Flunssaoireita saattaa esiintyä useinkin, alle kolmevuotiailla päiväkotilapsilla flunssaoireita on keskimäärin peräti sata päivää vuodessa, kertoo LähiTapiolan lääkäri ja operatiivinen johtaja Essi Kainonen.

Päiväkodeissa ja kouluissa on hyvät olosuhteet sairauksille levitä. Yhteiset leikit ja läheisyys useiden lasten kanssa altistaa tartunnoille.

Milloin flunssaoireisen lapsen voi viedä päivähoitoon ja milloin on jäätävä kotiin? Sen ratkaisee lapsen yleisvointi.

– Perusterve päiväkoti-ikäinen lapsi voi hyvinkin sairastaa kymmenen flunssaa vuodessa ilman, että tästä tarvitsee vanhempien enempää huolestua. Vastustuskyky kehittyy vuosien varrella ja usein koulun alkuun mennessä tilanne helpottuu, Essi Kainonen toteaa Lähitapiolan tiedotteessa.

 

Lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun tartuntavaaraa ei enää ole ja hän jaksaa osallistua toimintaan.

– Flunssasta toipuessa räkäisyys ja yskä eivät ole ongelma, vaan enemmän yleinen vointi ja jaksaminen painavat harkintaa tehdessä. Kuumeeton päivä olisi kuitenkin hyvä olla kotona ennen paluuta päivähoitoon, Kainonen sanoo.

Vatsataudista toipuessa olisi syytä olla kaksi oireetonta päivää kotona.

Enterorokossa eristystä ei tarvita, vaan yleiskunto ratkaisee poissaolon. Vesirokkoa sairastettaessa rakkuloiden tulee kaikkien olla kuivuneita ja rupeutuneita ennen päivähoitoon palaamista.

Kainonen kertoo lasten korvatulehduksen hoidon herättävän vanhempien keskuudessa kysymyksiä. Korvatulehduksen hoitosuositukset ovat muutama vuosi sitten päivittyneet. Nykyinen suositus on, että hoito aloitetaan lääkkeettömästi tai kipulääkkeillä.

– Antibiootteja ei enää määrätä automaationa, kuten ehkä vielä joitain vuosia sitten. Merkittävä osa korvatulehduksista paranee levolla ja antibiootit eivät olennaisesti jouduta paranemista.

Milloin sairastuneen lapsen voi viedä hoitoon?

Kuume

Lapsen voi viedä hoitoon, kun kuumeetonta aikaa on yli 1 vuorokausi.

Kuumeista lasta ei pidä viedä hoitoon. Kuumeelle ei ole virallista raja-arvoa. Levossa olevalla imeväisikäisellä voidaan peräsuolesta mitattua yli 38,0 asteen lämpöä pitää kuumeena. Yleensä lämpö kuitenkin mitataan korvamittarilla tai kainalosta, jolloin rajana voidaan pitää 37,5 astetta. Kainalomittaus on näistä kahdesta luotettavampi.

Yskä ja nuha

Yskä ja nuha eivät estä osallistumista päivähoitoon, elleivät ne häiritse lapsen yleisvointia tai päiväkotitoimintaa tai ellei lapsella ole muita oireita tarttuvasta taudista.

Ripuli ja oksentelu

Ripuloivia ja oksentelevia lapsia hoidetaan kotona, kunnes oireet loppuvat ja lapsi on ollut kahden vuorokauden ajan oireeton.

Vesirokko

Rokottamaton lapsi eristetään, kunnes ruvet ovat kuivuneet, mikä yleensä tapahtuu 5–6 vuorokaudessa ihottuman puhkeamisesta. Rokotettu lapsi voi palata hoitoon, kun uusia ihomuutoksia ei enää ilmaannu.

Enterorokko

Ei vaadi eristystä. Yleiskunto ratkaisee poissaolon.

Korvatulehdus

Eristäminen ei ole tarpeen. Lapsen voi viedä hoitoon, kun yleistila ja kuume sallivat.

Silmätulehdus

Aiheuttajat ovat samoja viruksia ja bakteereita, jotka aiheuttavat lasten hengitystietulehduksia. Siksi lasta, jonka silmä rähmii, ei tarvitse eristää hoidosta tartunnan vaaran vuoksi. Oireiden voimakkuus ratkaisee poissaolotarpeen.

Kihomato

Erityistoimenpiteet eivät ole tarpeen. Lääkehoito annetaan kotona ja mieluummin koko perheelle samanaikaisesti.

Päätäit

Erityistoimenpiteet eivät ole tarpeen.

Lähde: Lähitapiola

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti