Lounais-Häme

Lapsen kiukku kontrolliin

Uhmaikä.

Lapsi heittäytyy kaupan lattialle selälleen ja huutaa. Ihmiset katsovat pitkään ja äitiä hävettää. On päätettävä, antaako lapselle periksi vai jääkö kauppareissu kesken.

Kotona lapsi lyö sisarustaan ja oikuttelee. Aamulla on vaikea nousta sängystä ja äidin pitäisi auttaa pukemisessa, vaikka omatkin taidot riittäisivät.

Moni perhe elää arkea, jossa vanhemmilla ei ole keinoja auttaa lasta tämän uhmassa.

Myös jokioislaisen Anne Rantasen lapsi haki jatkuvasti huomiota ikävillä tavoilla. Tilanne rasitti koko perheen arkea.

-Minulta puuttui työkalut tilanteen ratkaisemiseen, Rantanen sanoo.

Muutos tuli psykologikäynniltä.

Psykologi suositteli Rantaselle Voimaperheet-nimistä hoito-ohjelmaa. Voimaperheet on Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kehittämä ohjelma, jonka avulla lapsen käyttäytymisen ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennaltaehkäisevästi.

Hoito-ohjelmaan on voinut osallistua Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella kesästä lähtien. Tällä hetkellä ohjelmassa on mukana seitsemän perhettä, mutta yhä useampi on kiinnostunut osallistumaan siihen.

Ohjelma auttaa perheitä tilanteissa, joissa lapsella on ongelmia jossain käytännön asiassa, kuten nukkumaanmenossa, sosiaalisissa suhteissa tai käyttäytymisessä.

Lapsen käytöstä pyritään muuttamaan antamalla vanhemmille ohjeita toimia ja reagoida erilaisissa ongelmatilanteissa.

-Kun aloitin 11-viikkoisen ohjelman, suhtauduin siihen ennakkoluuloisesti. Ajattelin, ettei se välttämättä tarjoa apua perheellemme. Ehdin suorittaa ohjelmaa vain kolme viikkoa, kun huomasin tyttäressäni jo ensimmäisiä muutoksia. Olin todella hämmentynyt, Rantanen kertoo.

Hoito-ohjelmassa vanhemmat saavat internetin portaalissa joka viikko uusia ideoita lapsen kohtaamiseen. Vanhemmat voivat koska tahansa lähettää viestiä omalle Voimaperheet-valmentajalleen, joka antaa käytännön vinkkejä yksilöllisiin ongelmiin.

Esimerkiksi Rantasen perheessä kohdattiin sellaisiakin ongelmia, joita internetissä ei otettu huomioon.

-Laitoin viestiä valmentajalle ja kysyin, että mitäs nyt tehdään. Sain aina apua.

Joka viikko ohjelmaan kuuluu myös tunnin mittainen puhelinkeskustelu valmentajan kanssa.

-Tyttö rauhoittui ohjelman aikana selvästi. Hänestä on tullut jopa sosiaalinen ja iloinen. Tänäkin aamuna hänellä oli kengät jalassaan jo ennen kuin minä pääsin eteiseen.

Rantanen suosittelisi Voimaperheet-ohjelmaa ihan jokaiselle. Se pureutuu perheiden tyypillisiin ongelmiin ja siihen, miten vanhempien pitäisi tilanteissa toimia. Harvat vanhemmat ovat niin onnekkaita, etteivät koskaan tuntisi voimattomuutta lapsen ongelmien edessä.

-Psykologien vinkit ovat kovin yksinkertaisia, mutta niitä ei vain tule ajatelleeksi siinä arjen kiireessä, kun elämä on yhtä hulabaloota, Rantanen sanoo.

Myös perhepalveluiden palvelualuejohtajan Riikka Lammintausta-Mäkelän mielestä moni perhe hyötyisi Voimaperhe-ohjelman avuista. Kaikki eivät siihen kuitenkaan pääse.

Perheet valitaan ohjelmaan sen perusteella, miten vanhempi arvioi omaa lastaan, tämän luonteenpiirteitä, käyttäytymismalleja ja tapoja reagoida tilanteisiin. Vanhemman vastaukset lähetetään Turun yliopistoon arvioitaviksi.

Ohjelma perustuu tieteelliseen tutkimukseen, joka tehtiin nimenomaisesti nelivuotiaille. FL

Mikä Voimaperhe?
Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kehittämä tieteelliseen tutkimukseen perustuva hoito-ohjelma.Alkoi Forssan seudulla kesällä.Ohjelmaan hyväksytään nelivuotiaiden lasten perheitä, jotka kaipaavat apua arjessa.Neuvolat kertovat lisää ohjelmasta ja voivat tukea perheitä sen toteuttamisessa.Arviolta 10–15 prosenttia nelivuotiaiden lasten perheistä hyötyy ohjelmasta. Ennaltaehkäisevä hoitomuoto, joka pyrkii parantamaan perheiden hyvinvointia ja estää lasten ongelmien kasautumista.Perheet saavat ohjeita lapsen kohtaamiseen verkkoportaalin kautta. Henkilökohtaisen valmentajan kanssa puhutaan puhelimessa joka viikko.Ohjelma kestää noin 11 viikkoa yhtä perhettä kohti.Ohjelma on käytössä Forssan seudulla ainakin vielä ensi vuonna.

Fingerpori

comic