Lounais-Häme Jokioinen

Lapsen seksuaalikasvatus ei saisi olla tabu – Jokioisilla vaikenemisen muuria murretaan vanhempainillassa

Lapsen seksuaalikasvatuksen tavoitteena on myönteinen käsitys omasta kehosta.
Jokioisilla on paneuduttu tänä syksynä lapsen seksuaalikasvatuksen. Ensin tietopaketin saivat varhaiskasvatuksen työntekijät, keskiviikon vanhempainillassa annetaan vanhemmille tärkeää tietoa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisilla on paneuduttu tänä syksynä lapsen seksuaalikasvatuksen. Ensin tietopaketin saivat varhaiskasvatuksen työntekijät, keskiviikon vanhempainillassa annetaan vanhemmille tärkeää tietoa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mikään ei ole niin utelias kuin lapsi. Eikä mikään ole niin vaivaantunut kuin vanhempi hetki sen jälkeen, kun lapsi on täräyttänyt julkisella paikalla kovaan ääneen kysymyksen, johon liittyy jollain tavalla seksi, seksuaalisuus tai sukupuoleen liittyvät asiat.

Nykyvanhempien ikäpolvelle seksuaalikasvatus aloitettiin murrosiässä, ja se käsitti pääasiassa varoitukset sukupuolitaudeista. Siitä lähtökohdasta ei ole ihme, jos lapsen kysymyksiin vastaaminen tuntuu tukalalta.

– Aihe on ollut melko pitkään vaiettu ja hankalaksi koettu. Vanhemmat pähkäilevät paljon sitä, mitä, milloin ja miten lapselle pitäisi näistä asioista puhua, sanoo Jokioisten varhaiskasvatusjohtaja Arja Mikkola.

Seksuaalisuus kehittyy läpi elämän

Jokioisilla seksuaalikasvatus on otettu syksyn koulutusteemaksi. Lokakuun alussa koulutusta järjestettiin koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle, ja tulevana keskiviikkona on vuorossa varhaiskasvatusikäisten lasten huoltajille suunnattu vanhempainilta.

– Ihmisten voi olla vaikeaa yhdistää seksuaalikasvatusta pieneen lapseen. Kyse on kuitenkin jostain aivan muusta kun aikuisten seksuaalisuudesta. Tavoitteena on lapsen kehotuntemuksen ja hyvinvoinnin vahvistaminen. Turvallisten aikuisten tehtävä on antaa lapselle työkaluja oman itsemääräämisoikeutensa vaalimiseen, Mikkola painottaa.

Turvataitokasvatuksen antaminen kuuluu myös kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan.

Seksuaalikasvatus on arkista vuorovaikutusta

Seksuaalikasvatus ei ole mystistä tai vaadi erityisosaamista. Seksuaalikasvatusta tehdään huomaamatta arjessa, koska se nivoutuu osaksi kaikkea muuta lapsen kehitystä, huomauttaa psykologi ja seksuaaliterapeutti Sini Vehkaoja.

Psykologi ja seksuaaliterapeutti Sini Vehkaoja painottaa seksuaalikasvatuksessa positiivista asennetta. Tavoitteena on myönteinen käsitys itsestä ja omasta kehosta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Psykologi ja seksuaaliterapeutti Sini Vehkaoja painottaa seksuaalikasvatuksessa positiivista asennetta. Tavoitteena on myönteinen käsitys itsestä ja omasta kehosta. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Seksuaalikasvatus on osa perusvuorovaikutusta vanhemman ja lapsen välillä. Samalla luodaan suhdetta, jossa kaikesta voidaan puhua luottamuksella. Se on tärkeää, jotta lapsi uskaltaa kysyä mietityttämään jääneitä asioita esimerkiksi siinä vaiheessa, kun alkaa käyttää nettiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikössä työskentelevä Vehkaoja toimi kouluttajana Jokioisten varhaiskasvatuksen henkilöstölle järjestetyssä tilaisuudessa. Vehkaoja alustaa myös keskiviikon vanhempainillassa.

– Yhtenä tavoitteena on oikaista virheellisiä uskomuksia siitä, että lasta seksuaalikasvattamalla kannustettaisiin johonkin ikään sopimattomaan. Päinvastoin, lapselle annetut riittävät tiedot ja taidot ovat nimenomaan suojelua.

”Kaikki kehot ovat upeita ja arvokkaita!”

Vehkaoja muistuttaa, että kaikki lapset ovat oikeutettuja ikä- ja kehitystasonsa mukaisiin tietoihin ja taitoihin.

– Seksuaalikasvatus on usein sitä, että vastataan sitten kun lapsi kysyy tai tilanne tulee eteen. Samalla ehkä vähän toivotaan, ettei lapsi kysyisi. Pelkona voi olla, että tulee antaneeksi liikaa tietoa. Turvataitoja tarvitsee kuitenkin ihan jokainen lapsi riippumatta siitä, ymmärtääkö hän esittää kysymyksiä.

Seksuaalikasvatus on paljolti myös positiivisen asenteen välittämistä. Se tähtää myönteiseen kehoitsetuntoon, kehonkuvaan ja hyvään tunteeseen omaa kehoa kohtaan.

– Kaikki kehot ovat upeita ja arvokkaita! Jos tähän ajatukseen päästään, ollaan aika pitkällä, Vehkaoja hymyilee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic