Lounais-Häme Tammela

Lapset ihailevat mestariteoksia – Vuoden Luontokuvat kiertävät Tammelan päiväkodeissa

"Vuoden Luontokuva on todella arvostettu brändi, ja kilpailussa pärjänneet valokuvauksen mestarit ovat merkittäviä esikuvia kaikille Suomen luonto- ja valokuvausharrastajille."
Päivähoitaja Leena Vehmas, Linnea Pura (edessä), Karita Lehtonen ja Veera Niittymäki ihailevat palkittuja luontokuvia Portaan päiväkodissa. Kuva: Tapio Tuomela
Päivähoitaja Leena Vehmas, Linnea Pura (edessä), Karita Lehtonen ja Veera Niittymäki ihailevat palkittuja luontokuvia Portaan päiväkodissa. Kuva: Tapio Tuomela

Kahden kansallispuiston kodissa Tammelassa luonto näkyy ja tuntuu varhaiskasvatuksesta alkaen. Viisi tammelalaista päiväkotia on saanut lainaksi ja lasten ihailtavaksi luontovalokuvausmestarien teokset eli Vuoden Luontokuva 2018 -kilpailun palkitut kuvat. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vuoden Luontokuva -näyttely on päiväkotikierroksella.

Vuoden 2018 luontovalokuvanäyttelyn 40 valokuvataulua on jaettu viiteen tammelalaiseen päiväkotiin, jotka ovat Portaan päiväkoti, Tammitarhan päiväkoti, Päiväkoti Taikatassu ja Maahiset sekä Päiväkoti Haitulat. Näyttelyssä olevat taulut ovat esillä vuoden loppuun saakka.

Idea syntyi kesäpäivillä Eerikkilässä

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n puheenjohtaja Kari Wallgren kertoo, että Vuoden Luontokuva -näyttely on aiemmin ollut esillä muun muassa Metsähallituksen Luontokeskuksissa, kuten Hämeen Luontokeskuksessa, mutta lasten parissa se ei ole tähän mennessä kiertänyt.

– Päiväkotikierroksen ajatus on todella hyvä ja odotan innolla sitä palautetta, mitä lapset sanovat kuvista. Lapset ovat tulevaisuuden aikuisia. Luontovalokuvat ohjaavat arvostamaan luontoamme ja kasvattavat vastuullisuuteen, Wallgren sanoo.

Idea luontokuvien päiväkotikierroksesta Tammelassa syntyi Suomen Luonnonvalokuvaajien tämän vuoden kesäpäivillä, jotka pidettiin Eerikkilässä.

– Kesäpäivillä oli ohjelmaa myös muille kuin jäsenillemme. Lähdimme kesäpäivien yhteydessä kuvaamaan tammelalaisia maisemia jo aamuvarhaisella ennen auringonnousua Torronsuolle ja Korteniemen perinnetilalle. Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson on Luonnonvalokuvaajien jäsen ja innokas lintubongari, ja hänen kanssaan tuli puhetta luontokuvien päiväkotikierroksesta, Wallgren kertoo.

Wallgrenilla on myös kesämökki Tammelassa, ja hän on muuttamassa Hyvinkäältä kokonaan Tammelaan.

Taulut opetuksen välineenä

Kunnanjohtaja Kalle Larsson on luontokuvanäyttelyn päiväkotikierroksesta innoissaan.

– Vuoden Luontokuva on todella arvostettu brändi, ja kilpailussa pärjänneet valokuvauksen mestarit ovat merkittäviä esikuvia kaikille Suomen luonto- ja valokuvausharrastajille. On upeaa, että saamme taulut esille nimenomaan lasten ulottuville. Lapset oppivat siitä mitä näkevät ja kokevat ja haluamme tarjota varhaiskasvatuksemme kautta parasta mahdollista, Larsson sanoo.

Larsson toteaa, että Tammela on lapsiystävällinen kunta, jossa myös luontobrändi on tärkeässä osassa.

– Kun saimme nämä upeat luontokuvat Tammelaan, varhaiskasvatuksen väki oivalsi, että taulut voidaan ottaa osaksi päiväkodin toimintaa ja opetuksen välineeksi. Kuulostelemme millaisia ajatuksia ja tunteita valokuvat herättävät lapsissa. Haaveena on myös, että näyttely voisi siirtyä päiväkodeista vielä palvelutaloihin ilahduttamaan vanhusten arkea, Larsson sanoo.

Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun voittajat julkistetaan Finlandia-talolla järjestettävillä Vuoden 2019 Luontokuva -festivaaleilla 19.10.2019. Larssonin mukaan nämä kuvat tulevat Tammelaan näytteille loppuvuonna 2020. FL

Vuoden 2018 palkitut kuvat verkossa

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic