Lounais-Häme

Lapset ja nuoret intoutuivat temppuiluun ja akrobatiaan Urjalassa

Koulujen välitunneilla on Urjalassa jo jonkin aikaa kulutettu aikaa muun muassa päällä seisten, kärrynpyöriä heitellen ja pariakrobatiaa kokeillen. Ideoita uusiin temppuihin lapset ja nuoret ovat saaneet videopalvelu Youtubesta, josta eivät inspiraation aiheet hevillä lopu.

Urjalan liikuntatoimi päätti reagoida nuorten omaehtoiseen temppuiluun ja tukea harrastusta ohjatun temppuilupäivän muodossa. Päivään kutsuttiin vetäjiksi valmentajia Tampereen voimistelijoilta.

Muun muassa voimistelukoulua ja akrobatiaa valmentava Eerika Makkonen lähti liikkeelle perusteista – lämmittelystä, venyttelystä ja liikkuvuudesta.

-Aika moni täällä on opetellut temppuja itsekseen, joten turvallisuusasiat ovat tärkeitä oppia. Temput eivät todellisuudessa ole ollenkaan niin yksinkertaisia kuin miltä ne voivat videolla näyttää.

 

Makkonen kehotti temppuilupäivään osallistuneita lapsia ja nuoria venyttelemään ja tekemään liikkuvuusharjoituksia vaikka vain vähän joka päivä.

Huolellisten lämmittelyjen jälkeen oli aika siirtyä ensimmäisiin temppuihin. Niskaseisonta näytti kevyeltä, kun taas päälläseisontaan tarvittiin enemmän tekniikkavinkkejä.

-Lähtöasennossa istut omien jalkojesi päällä kädet jalkojen vieressä. Otsa ensimmäisenä lattiaan, Makkonen opasti.

11-vuotiaalle Renja Lavikolle päälläseisonta on tuttu liike. Hän käy Urjalan Urheilijoiden telineet- ja temppuiluryhmässä maanantaisin.

-Vaikeinta on ollut ehkä kärrynpyörän tekeminen. Käyn myös tanssissa. Temppuilu auttaa ainakin venymään paremmin.

Telineet- ja temppuiluryhmän päävetäjänä toimiva Olli Vesakoski oli mukana temppuilupäivässä apuohjaajan ominaisuudessa. Mukaan tarttui myös vinkkejä omaan valmennukseen.

-Meidän tuntimme ei ole varsinaista telinevoimistelua, vaan yleisurheilun oheisharjoittelua. Oikea tekniikka on kuitenkin tosi tärkeä juttu ja esimerkiksi keskivartalon hallinnasta on hyötyä ihan kaikissa lajeissa.

Niin uskoo myös 13-vuotias Inka Taipale, joka harrastaa maahockeytä Urjalan Sisukiekossa.

-Temppuilemalla tulee varmaan notkeammaksi, mistä on hyötyä maahockeyssakin.

Temppuilu jatkuu Urjalan liikuntahallissa torstaina, kun on alle kouluikäisten ja pienempien koululaisten temppuiluaamupäivä. Aamupäivän järjestävät yhteistyössä liikuntatoimi ja MLL. Tarkoituksena on, että lapset temppuilevat yhdessä huoltajan kanssa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti