Lounais-Häme

Lapset kysyivät ministereiltä kavereista, futistreeneistä ja kesän uimareissuista

Hallitus kiitti lapsia sitkeästä etäkoulun jaksamisesta ja korosti pitkää pinnaa sekä peloista puhumista.
Lasten kysymyksiin vastasivat Hanna Kosonen (vasemmalla), Sanna Marin ja Li Andersson. Kuvakaappaus valtioneuvoston YouTube-kanavalla lähetetystä videostriimistä. Kuva: Valtioneuvosto /YouTube
Lasten kysymyksiin vastasivat Hanna Kosonen (vasemmalla), Sanna Marin ja Li Andersson. Kuvakaappaus valtioneuvoston YouTube-kanavalla lähetetystä videostriimistä. Kuva: Valtioneuvosto /YouTube

Joko pian pääsee futistreeneihin? Entä mummon luokse tai kesällä huvipuistoon? Muun muassa tällaisia kysymyksiä lapset esittivät ministereille perjantaina, kun hallitus järjesti lapsille tarkoitetun koronainfon.

Etäyhteyden kautta kysymyksiä esittäneet 7-12 -vuotiaat koululaiset oli valittu etukäteen. Kysymyksiin olivat vastaamassa pääministeri Sanna Marin (sd.), opetusministeri Li Andersson (vas.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Kevätaurinko oli selvästi kääntänyt lasten ajatukset jo kesään, jalkapalloharrastuksiin ja muuhun kavereiden kanssa vietettävään aikaan.

– Saako mennä huvipuistoon tai uimaan? kysyi Aaron.

Tätä Kosonen ei uskaltanut vielä luvata.

– Uimaanmenosta emme vielä tiedä, yritetään parin viikon sisällä saada lisää tietoa siitäkin. Sama koskee huvipuistoja. Nyt on sellainen aika, että kuuntelemme paljon asiantuntijoita, ministeri vastasi.

Nuutin kysymykseen harrastusten jatkamisesta ministeri totesi, että esimerkiksi kesäleirien mahdollistamista pohditaan lähiaikoina.

”Olemme ylpeitä siitä, miten olette pärjänneet”

Ministerikolmikko painotti alakouluikäisille useaan kertaan näiden roolia etäkoululaisina. Andersson myönsi, ettei etäkoulu ei ole ollut kaikille ”maailman helpointa”.

– Jokainen on joutunut kantamaan paljon vastuuta oppimisesta itse. Olemme ylpeitä siitä, miten hienosti olette pärjänneet ja jaksaneet, ministeri kehui.

Pääministeri Marin puolestaan vastasi Valdemarin kysymykseen eri etäkoululaisten erilaisesta aamurytmistä vertaamalla sitä omaan työhönsä ja aikaisiin aamukokouksiin.

– Teidän työtänne on käydä koulua ja oppia.

Lapsia mietitytti myös isovanhempien ja muiden läheisten näkeminen. Tässä ministerit joutuivat toivomaan lapsilta sitkeyttä. Yhteydenpidon tärkeyttä etäyhteyksillä he korostivat kuitenkin moneen kertaan.

– Voi olla, että isovanhempia ei aika pitkään aikaan voi nähdä fyysisesti. Tiedän, että tämä on omallekin tyttärelleni vaikeaa aikaa, Marin valitteli.

Koulujen aukeamista ei lapsille luvattu

Koulujen aukeamistakaan hallitus ei voinut lapsille luvata, vaikka Anderssonin mukaan ”ilahduttavan moni” kaipaa sinne takaisin.

Tietoa luvattiin ensi viikolla. Opetusministeri varoitti, että ainakaan kaikki eivät välttämättä pääse palaamaan kouluun enää ennen kesälomia.

– Monet koulut ovat päättäneet, että todistukset tulevat postissa ja kevätjuhlan voi silloin järjestää kotona, Andersson vastasi Emman kysymykseen.

Emil kysyi ministereiltä vinkkejä siihen, mitä voi tehdä jos huolettaa tai pelottaa. Marinin mukaan on tärkeää, että huolista kerrotaan aikuisille.

– Yleensä puhuminen auttaa, pääministeri rauhoitteli.

– Poikkestilanne ei tarkoita, ettei saa pyytää apua, lisäsi Andersson.

Uusimmat

Fingerpori

comic