Lounais-Häme Somero

Lapset saavat äänestää Somerolla – Eläinehdokkaat tavoittelevat matkaa Eurooppaan

Lasten vaaleissa ehdolle ovat asettuneet Pasi Pöllö, Kiira Kettu, Helmi Hevonen, Into Ilves, Kaapo Karhu ja Peppi Poro. Kuvan pöllö ei ole vaalipöllö. Kuva: Tapio Tuomela
Lasten vaaleissa ehdolle ovat asettuneet Pasi Pöllö, Kiira Kettu, Helmi Hevonen, Into Ilves, Kaapo Karhu ja Peppi Poro. Kuvan pöllö ei ole vaalipöllö. Kuva: Tapio Tuomela

Lapset pääsevät äänestämään europarlamenttivaalien yhteydessä järjestettävissä lasten vaaleissa useissa kunnissa ympäri Suomen. Lounais-Hämeestä mukana on Somero, jossa äänestyspaikkana toimii kaupungintalo.

Valtakunnallisessa ehdokasasettelussa fiktiiviset eläinhahmot kilpailevat lasten äänistä päästäkseen matkalle Eurooppaan. Ehdokkaana ovat muun muassa tarkkanäköinen tietäjä Pasi Pöllö, voimakas Kaapo Karhu ja viekas Kiira Kettu.

Lapsi voi äänestää vanhemman tai muun aikuisen opastuksella. Kaikkien paikkakuntien lasten vaalien tulokset lasketaan yhteen ja voittaja julkistetaan varsinaista vaalipäivää seuraavalla viikolla. Voittavan hahmon terveiset viedään myös Euroopan parlamenttiin valittaville Suomen edustajille.

– Toivomme, että perheen pienimpien into päästä vaikuttamaan lapsille mieluisaan asiaan vetää mukanaan myös heidän vanhempansa käyttämään ääntään EU-vaaleissa, pohtii Suomen Nuorkauppakamareiden puheenjohtaja Ellimaija Ahonen.

Ensimmäiset lasten vaalit järjestettiin Porissa kuntavaaleissa 2017. Idea vaaleihin lähti Facebook-päivityksestä, jossa turhautunut äiti tuskaili, kun lapsi ei ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan. Nyt lasten vaalit on järjestetty Porissa kolmesti.

Eurovaalien yhteydessä järjestettäviä lasten vaaleja ovat Porin kaupungin kanssa toteuttamassa Suomen Nuorkauppakamarit ry ja Kuntaliitto.

– Haluamme tehdä vaaleista ja äänestämisestä kaikkien yhteisen tapahtuman, joka luo positiivisen tunnejäljen tulevaisuuden äänioikeutetuille. Porin kaupunki on järjestänyt lapsille omat vaalit menestyksekkäästi ja haluamme kannustaa myös muita kuntia samaan, Suomen Nuorkauppakamarit ry:n lasten vaalien projektipäällikkö Elna Jokinen kertoo. FL

Someron lasten vaalien äänestyspaikka (kaupungintalo, Joensuuntie 20) on avoinna 15.–17.5. klo 9–20.00, 18.–18.5. klo 10–16.00, 19.–19.5. klo 12–16.00 ja 20.–21.5. klo 9–20.00.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic