Lounais-Häme

Lapsi yleensä reagoi elämänmuutoksiin

Osa Forssan Keskuskoulun henkilökunnasta on osallistunut Lapset puheeksi -pilottihakkeeseen, jonka tavoitteena on rakentaa toimivampi yhteistyö henkilöstön ja oppilaiden kesken.

-Hankkeen punainen lanka on siinä, että valmistaudumme jo etukäteen tukemaan ja auttamaan lasta, jos lapsi alkaa oireilla pahaa oloaan, Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki summaa.

Siihen voi nimittäin valmistautua.

 

Marjamäki toteaa, että lapsen oireilu johtuu siitä, että lapsi reagoi muutoksiin, joita hänen elämässään tapahtuu.

Jos asiasta puhutaan heti, oireilu ei ehdi kasvaa liian suureksi ongelmaksi. Marjamäen mukaan lapset ja huoltajatkin puhuvat yleensä aika avoimesti, kunhan luottamuksellinen suhde saadaan rakennettua.

-Esimerkiksi se, jos lapsen vanhemmat jäävät työttömiksi ja lapsen täytyy luopua harrastuksestaan, voi aiheuttaa lapsessa oireilua.

Puhumattakaan läheisen kuolemasta, vanhempien avioeroista tai perheväkivallasta. Ne muuttavat aina lapsen elämää. Oireilu voi näkyä esimerkiksi käytösongelmina, oppimisvaikeuksina tai sosiaalisina ongelmina.

Kun pohjatyö on tehty hyvin, oireiluun pystytään reagoimaan nopeasti ja hälyttämään oikeat henkilöt auttamaan lasta.

-Kyse on lapsen kohtaamisesta.

 

Pohjatyö tehdään vanhempain vartin yhteydessä.

-Kyse on syvällisemmästä vanhempain vartista.

Ennen opettajan tapaamista vanhemmat ja lapset täyttävät yhdessä lokikirjan, jossa kysytään muun muassa nuoren mielialasta kotona, koulussa ja kavereiden kesken tai siitä, miten arki sujuu tai onko lapsella kavereita.

– Samalla kartoitetaan lapsen vahvuudet. Arkielämään liittyviä asioita, jotka sujuvat ongelmitta, Marjamäki tiivistää.

Vahvuus voi olla esimerkiksi hyvä suhde isovanhempiin. Siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa oireilla, apuun voi pyytää perheen ulkopuolisen aikuisen, johon lapsi luottaa.

-Haemme yhteen hiileen puhaltamisen henkeä lapsen edun nimissä. Lasta ei jaeta kotilapseen, koululapseen, harrastelapseen, vaan lasta kohdellaan ihmisenä.

 

Hankkeeseen on osallistunut seitsemän työntekijää Keskuskoulusta. Tavoitteena on, että ensi kevääseen mennessä Lapset puheeksi -menetelmä on kaikkien opettajien hallussa.

-Tavoite on korkealla, mutta uskon, että saamme tästä koulun käytännön.

Yhtenäiskoulussa on 362 oppilasta.

-Isossa koulussa lapsiin tutustuminen vaatii työtä, mutta väitän jo nyt tuntevani koulun lapset.

Marjamäki toteaa, että uusi opetussuunnitelmakin edellyttää, että lapsiin tutustutaan paremmin kuin on tehty.

-Kyse on moniammatillisesta tavasta toimia lasten ja nuorten kanssa. Tämä tullaan ottamaan käyttöön kaikissa maakunnan kouluissa, Marjamäki summaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti