Lounais-Häme Helsinki

Lapsia Instagramissa saalistanut mies tuomittiin vankeuteen 36:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Mies tuomittiin neljän vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.
Suurin osa keskusteluista käytiin Instagram-sovelluksessa. Arkistokuva. Kuva: Terho Aalto
Suurin osa keskusteluista käytiin Instagram-sovelluksessa. Arkistokuva. Kuva: Terho Aalto

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 29-vuotiaan miehen ehdottomaan vankeuteen kymmenistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tuomion mukaan mies houkutteli alle 16-vuotiaita tyttöjä lähettämään itselleen alastonkuvia ja -videoita.

Esimerkiksi yhden uhreista mies oli houkutellut lähettämään itselleen viisi videota. Suurin osa keskusteluista käytiin Instagram-sovelluksessa.

– Kaikki videot ovat samalta päivältä, ja niissä kaikissa asianomistaja hieroo paljasta alapäätään. Yhdessä videossa näkyy asianomistajan kasvot, tuomiossa todetaan.

Toisessa tapauksessa mies houkutteli lapsen työntämään sisäänsä esineen. Syyttäjä katsoi teon olleen törkeä hyväksikäyttö, sillä mies oli välillisesti sukupuoliyhteydessä lapseen. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt tekoa erityisen nöyryyttävänä tai lain tarkoittamana sukupuoliyhteytenä.

– Käräjäoikeus toteaa, ettei sillä, että mies on saanut asianomistajan työntämään esineen sisäänsä tapahdu sukupuolielimellä tehtävää seksuaalista tunkeutumista toisen kehoon eikä myöskään muutakaan tunkeutumista toisen kehoon, koska asianomistaja laittaa esineen itse omaan sukupuolielimeensä.

Oikeuden mukaan viestittelyn lisäksi mies myös ehdotti osalle uhreista tapaamista, mutta tapaamisia ei kuitenkaan tapahtunut.

Kemal Altuntas tuomittiin 36:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, hyväksikäytön yrityksestä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja hallussapidosta yhteensä neljän vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Osan syyttäjän nostamista syytteistä oikeus hylkäsi.

Yhden lapsen vanhempi ilmoitti poliisille

Tapaus tuli poliisin tietoon, kun yhdeksänvuotiaan lapsen vanhempi teki ilmoituksen poliisille. Ilmoituksen mukaan nimimerkki ”randomtyyppi1112” oli lähestynyt yhdeksänvuotiasta Instagramissa ja lähettänyt tälle seksuaalista materiaalia.

Poliisin selvitettyä asiaa kävi ilmi, että nimimerkin takana oli Altuntas. Hänet otettiin kiinni, ja hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä. Poliisi takavarikoi miehen tietokoneen ja puhelimet ja teki niihin laite-etsintöjä.

Puhelimesta löytyi tallenteita seksuaalissävytteisistä keskusteluista lasten kanssa sekä lasten lähettämiä alastonkuvia ja -videoita.

Oikeuden mukaan teot ovat tapahtuneet vuosina 2017–2019. Asiassa tunnistettiin kaikkiaan 43 uhria, jotka olivat tekohetkellä iältään 8–14-vuotiaita. Kuutta uhreista ei tunnistettu. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic