Lounais-Häme Jokioinen

Lapsivaikutusten arviointi tulossa käyttöön Jokioisille – Kuuman kouluratkaisu toimii pilotointihankkeena

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma täydentyy.
Kuuman koulun kohtalossa punnitaan myös ratkaisun lapsivaikutuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuuman koulun kohtalossa punnitaan myös ratkaisun lapsivaikutuksia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunta on täydentänyt omilla uusilla toimenpiteillä seutukunnallista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa, jota on vetänyt Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä. Uudistuksista kokonaisvaltaisin on Jokioisissa käyttöön tuleva lapsivaikutusten arviointi.

Kunnanhallituksen asettama työryhmä on valmistellut lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönottoa kunnan päätöksenteon tueksi. Lapsivaikutusten arvioinnin toteuttaminen on aloitettu pilotointihankkeena Kuuman koulun osalta. Koulun mahdollisesta lakkauttamisesta on jo kuultu vanhempia ja lapsia. Arviointi tuottaa tarvittavaa tietoa joka taholle.

Työryhmä valmistelee parhaillaan kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle esitystä lapsivaikutusten arvioinnin aloittamisesta Jokioisilla ja esittää valtuustolle koulutusta asiasta ensi syksynä.

– Työryhmässä on ollut selkeä näkemys, että tämä on tärkeä ja hyvä asia, toteaa ryhmän kokoonkutsujana ja sihteeri, sivistystoimenjohtaja-rehtori Jari Sillanpää.

Lapsivaikutusten arviointi ei ole vain lasten kuulemista, vaan se on kokonaisvaltaista harkintaa siitä, miten ja mitkä asiat vaikuttavat lapsen etuihin.

Laaja lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma koskettaa lasten ja nuorten kasvuoloja, hyvinvoinnin edistämistä ja epäkohtien ehkäisemistä, vanhemmuuden tukea sekä lasten ja nuorten erilaisia palveluja.

Jokioisten kunnan varhaiskasvatus, perusopetus, oppilashuolto, kouluterveydenhuolto, nuorisotoimi sekä Jokioisten seurakunta ovat yhdessä laatineet seudulliseen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan Jokioisten kuntaa koskevan toimenpide- ja seurantasuunnitelman. Jokioisten kunnanhallitus esittää myös valtuustolle tiedoksi koulutuslautakunnan hyväksymät täydennykset.

Tavoitteena on ollut koota mahdollisimman kattavasti ne toimenpiteet, jotka lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan soveltuvat.

Toimenpiteissä korostuu lasten ja nuorten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien lisääminen koulusta alkaen niin, että kaikki ei tapahdu aikuisten aloitteesta ja ehdoilla.

Monet toimenpiteet limittyvät kokonaisuudessaan nuorten pahoinvoinnin ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn. Punaisena lankana on lasten ja perheiden tukeminen elämän haasteissa.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteuttaminen ei kuulu vain kunnalle, vaan toteuttaminen yhdistää myös seurakuntaa ja kolmatta sektoria, jossa vahva paikallinen toimija on MLL. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic