Lounais-Häme

Lapsivaltuutettu: itsemurhien ehkäisyohjelmaan vauhtia, nuorten itsemurhiin on kiinnitettävä huomiota

Lapsivaltuutettu Tuomas Kurttila kehottaa päättäjiä ja viranomaisia kiinnittämään huomiota lasten ja nuorten itsemurhien ehkäisyyn. Kuva: Seppo Pessinen

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, että sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa oleva itsemurhien ehkäisyohjelma saatetaan riittävin voimavaroin toimeenpanoon mahdollisimman pian.

Lapsiasiavaltuutettu toivoo, että hallitus ja eri viranomaiset kiinnittävät huomiota alle 18-vuotiaiden itsemurhien yleisyyteen Suomessa.

– Viimeksi tällä viikolla sain yhteydenoton vanhemmalta, jonka lapsi oli yrittänyt tehdä itsemurhan. Perhe haki tilanteeseen apua, mutta tämä nuori ihminen palautettiin sairaalasta alle vuorokauden jälkeen kotiin vahvasti lääkittynä, Kurttila kertoo.

Kurttilan mukaan perhe koki, ettei todellista apua tilanteeseen tullut.

Korjattavaa on.

– Lääkärikunnasta taas kuulen, ettei lasten ja nuorten psykiatrinen hoito vastaa Suomessa siihen kohdistuvaan tarpeeseen, hän huomauttaa.

Vuonna 2017 noin joka toinen viikko alle 18-vuotias teki Suomessa itsemurhan. Vuoden 2017 luku on korkein koko 2000-luvun tarkastelujaksolla. FL