Lounais-Häme Forssa

Lapsiystävällistä Forssaa juhli noin 1 600 oppilasta: "Täältä löytyvät kaikki asiat, joita tarvitsee"

Lapsiystävällisyysjuhlaan kokoontuivat Forssan perusopetuksen kaikki noin 1 600 oppilasta. Oppilaat olivat olleet mukana suunnittelemassa päivää.
Forssan perusopetuksen oppilaat täyttivät Urheilutalo Feeniksin. Ohjelmassa oli koulujen omia esityksiä, joista monet olivat musiikkipitoisia.

Forssa on lapsille ja nuorille hyvä paikka. Näin totesivat Keskuskoulun 7C-luokan oppilaat Sera Vaahtera ja Venla Vuori, jotka osallistuivat Lapsiystävällisyysjuhlaan Urheilutalo Feeniksissä. Juhlaan kokoontuivat perjantaina Forssan perusopetuksen kaikki noin 1 600 oppilasta.

– On mukava osallistua tällaiseen juhlaan ja tavata myös muiden koulujen oppilaita. Forssasta löytyy lapsille ja nuorille hyvin tekemistä, ja urheilukenttä on paras paikka. Jos jotain pitäisi parantaa, niin nuorille voisi olla enemmän kokoontumispaikkoja, Sera Vaahtera ja Venla Vuori totesivat.

Forssa sai kiitosta myös Tölön koulun kuudennen luokan oppilaalta Emilia Mäkelältä, joka piti juhlassa itse kirjoittamansa juhlapuheen. Hän totesi myös, että näin laajamittainen Lasten Forssa -tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa.

– Forssa on hyvä asuinpaikka monelle lapselle ja nuorelle. Täältä löytyvät kaikki asiat, joita tarvitsee hyvään kasvupaikkaan. Koulussa on kilttejä opettajia, mukavia luokkakavereita ja pyritään siihen, ettei ketään kiusattaisi. Kaupungissa on myös hyviä ostosmahdollisuuksia, Emilia Mäkelä sanoi.

Lapsiystävällisyysjuhla pidettiin, koska Forssa sai vuosi sitten Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, jota juhlittiin Tölön koululla.

– Forssassa syntyi vuosi sitten päätös, että juhlimme jatkossa lapsiystävällistä Forssaa ja vietämme Lapsiystävällisyyspäivää joka vuosi tänä samana päivänä, kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen, sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen ja Tölön koulun rehtori Minna Lintonen kertoivat.

 

Lue myös: Suomen Unicefin pääsihteeri Forssassa: Lapsiystävällisyydessä kyse on asioiden priorisoinnista

 

Emilia Mäkelä muistutti juhlapuheessaan, että YK:n lasten oikeuksien mukaan jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Lapsia ei saa syrjiä lapsen tai vanhempien ulkonäön, alkuperän, mielipiteiden tai muiden ominaisuuksien vuoksi. Lapsella on myös mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä itseensä liittyvissä asioissa. Lapsella on oikeus vapaa-aikaan, leikkimiseen, lepäämiseen ja taide- ja kulttuurielämään.

– Tölön koulun oppilaiden mielestä Forssaan tarvittaisiin enemmän tekemistä lapsille ja nuorille ja paikkoja, joissa kaikenikäiset voisivat olla. Kaupungissa voisi myös olla enemmän pääkeittiöitä ja kerrostaloja. Hyvää Forssassa on se, että parkkipaikat ovat ilmaisia, ihmiset ovat kohteliaita, kouluruoka on ilmaista, jäähallilla ei ole ruuhkaa ja leikkipaikat ovat kivoja. Kouluihin toivottaisiin lisää kässätunteja ja liikuntaa, Emilia Mäkelä sanoi.

Kemppainen kertoi, että varhaiskasvatuksen lapset viettivät päivää omissa yksiköissään lasten toivomalla tavalla. Päiväkodeissa päivää vietettiin esimerkiksi Unelmien päiväkoti -teeman mukaisesti ja lapsen oikeuksien sopimuksen, ystävyyden ja yhdenvertaisuuden hengessä.

Venla Vuori ja Sera Vaahtera olivat iloisia, että saivat tavata Lapsiystävällisyysjuhlassa myös muiden koulujen oppilaita.

Perusopetuksen osalta Lasten Forssa -valtuusto päätti yhteisen juhlan järjestämisestä ja oppilaat olivat mukana suunnittelemassa päivää.

– Aamupäivällä jokainen koulu vietti juhlapäivää omalla tavallaan lapsen oikeuksien sopimuksen hengessä työpajoissa. Lapset saivat myös valita päivän kunniaksi tarjottavan toiveruokansa, ja hampurilainen ja ranskalaiset veivät voiton, Kemppainen sanoi.

Juhlan ohjelmassa oli koulujen omia esityksiä, ja tilaisuuden kruunasi pääesiintyjänä bändi nimeltä Sitku. Juhlan juontajat olivat Keskuskoulun oppilas Mette Asp ja Tölön koulun oppilas Eemeli Huotari. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic