Lounais-Häme

Lasiakatemia vaalii taitoa

Museovirasto myönsi Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiölle 12 000 euron avustuksen suomalaisen lasinpuhallusosaamisen tallentamiseen ja lasinpuhaltamisen taitoihin liittyvän osaamisen kehittämiseen.

Säätiön asiamies Lotta Skaffari toteaa, että valtionavustus auttaa lasinpuhallustaidon hiljaisen tiedon tavoittamista, tallentamista ja pelastamista tulevaisuuden käyttöön, ennen kuin osaaminen katoaa. Avustus auttaa kehittämään Lasiakatemian kehittämistä Nuutajärvellä.

Lasiakatemia toimii oppimisverstakkona sekä residenssi- ja osaamiskeskuksena. Se tarjoaa mahdollisuuden lasitaiteilijoille sekä lasista materiaalina inspiroituneille muiden alojen taitelijoille kehittää osaamistaan kokeilemalla ja testaamalla lasin ulottuvuuksia yhdessä vanhojen mestaripuhaltajien kanssa.

-Oppi siirtyy näin vanhemmilta nuoremmille sukupolville, Skaffari kuvaa. Kyse on ammattilaisille suunnatusta täydentävästä koulutuksesta, johon liittyy työskentelyä lasihytissä sekä mentorointia ja tuotekehitystä.

 

Lasiakatemian filigraaniviikko viime syksynä oli ensimmäinen vaihe koko suomalaista lasialaa palvelevaa New Finnis Glass -kehittämishanketta, jonka Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö käynnisti alan toimintaedellytysten parantamiseksi. Projektia tukee Suomen Kulttuurirahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Filigraaniviikolle haki lähes 30 osallistujaa, joista seitsemän nykymuotoilijaa ja -puhaltajaa valittiin kuuden päivän residenssijaksolle viime marraskuun lopulla. Heiltä jokaiselta valittiin viikon aikana 1–2 teosta jatkokehittämiseen. Seitsikosta jokaisella on ollut tämän kevään aikana 1–2 hyttipäivää, jolloin he ovat hioneet omaa taiteellista tai tuotantoon menevää teostaan eteenpäin.

Lasiakatemian työ jatkuu ensi syksynä uudella mallilla. Ensimmäinen filigraaniviikko opetti, että pelkkä workshop-tyyppinen koulutus ei palvele tavoitetta aivan parhaalla mahdollisella tavalla.

-Tulevaisuuden suunta on enemmän pitkäkestoiseen mentorointipainotteiseen ja jokaiselle osallistujalle tarkemmin räätälöityyn kokonaisuuteen, Lotta Skaffari sanoo.

Tulevaisuudessa Lasiakatemiassa pyörii 3–4 jaksoa vuodessa. Seuraava haku alkaa ensi syksynä, mutta jaksot käynnistyvät vasta talvella.

 

Museovirasto jakoi kaikkiaan 81 400 euroa valtionavustuksia yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Avustuysta sai 16 kansalaisjärjestöä ja yhteisöä.

Avustushakemuksia Museovirastolle tuli yhteensä 83, joten avustuksen sai joka viides hakija. Haettujen avustusten yhteissumma oli 632 000 euroa. Museovirasto painottaa hankkeita, jotka sisältävät yhteisöjen osallistumista, hankkeen tulosten jakamista sekä uudenlaisia yhteistyömuotoja. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic