Lounais-Häme

Lasisirkukselle valtakunnallinen tunnustuspalkinto

Taito-palkinto on merkittävin kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto, jonka käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry jakaa joka toinen vuosi, Tämänvuotisen palkinnon saajaksi esitettiin 45 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimi Taitoliiton suojelija, tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio, valitsi voittajaksi Alma Jantusen ja Johannes Rantasalon Lasisirkuksen Nuutajärveltä.
Lasisirkuksen yrittäjät, lasitaiteilijat Jantunen ja Rantasalo toteuttavat taidelasiaan perinteisin menetelmin mutta opettelevat myös uutta. He toteuttavat lisäksi kotimaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden uniikkitöitä ja pieniä sarjoja. Palkintoraati halusi valinnallaan tuoda esiin suomalaisen lasinpuhalluksen osaamista ja osoittaa arvostusta vanhan taidon eteenpäin viemisestä.
– Palkinto tuntuu aika lailla yhdessä saadulta. Minusta tällä haluttiin nostaa suomalaista lasintekemisen alaa kokonaisuutena, toteaa Jantunen. Hän perusti Lasisirkuksen Rantasalon kanssa Nuutajärvelle, Suomen vanhimpaan lasikylään, 1999.
Palkitut yrittäjät toimivat aktiivisesti vanhan Nuutajärven lasikylän perinteiden ylläpitäjinä ja nykypäivän kehittäjinä.
– Olemme omalta osaltamme olleet kehittämässä Nuutajärven Lasikomppaniaa, jossa lasitaiteilijoilla on mahdollisuus käyttää yhteisiä työtiloja, Jantunen sanoo.
Johannes Rantasalo pitää palkintoa hienona eleenä ja naurahtaa, että käsityöyrittäjän on mukava kohdata myös positiivisia yllätyksiä kuten rahan saamisen vakuutusyhtiöltä. LahiTapiolan lahjoittaman 6000 euron palkintosumman kohdetta ei tarvitse miettiä.
– Tämä on tosi kallista puuhaa, joten raha menee varmaan töiden tekemiseen, Jantunen säestää.
Palkinto havahdutti, että heidän työtään arvostetaan laajalti ja pidetään merkityksellisenä.
– Käsityönä tehdyn lasin asema on hiukan parantunut vuosien varrella. Ihmiset alkavat ymmärtää, että se on häviävää taitoa ja osaavat sitä arvostaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti