Lounais-Häme

Lassi pelasti omistajansa romahtavan katon alta – Kennelliitto palkitsee taas sankarikoiria

Heinäkuussa 2018 yhden suomalaisperheen nukkuessa kuului yöstä hiljainen pamahdusääni. Monirotuinen Lassi oli perheen koirista ainut, joka reagoi ääneen, ja hyppäsi emännän sängylle.

Tämä itse ajatteli äänen tulleen koiraportista ja yritti jatkaa uniaan. Ääni toistui ajoittain ja pian emäntä kiinnitti huomiota koiransa poikkeukselliseen käytökseen. Lassi hyppäsi emäntänsä viereen, yritti töniä tätä ja läpsi tassuilla. Lassi kävi jopa hänen päälleen makaamaan. Pian Lassi alkoi haukkua raivokkaasti, eikä lopettanut emännän yrityksistä huolimatta. Tämän oli pakko nousta ylös ja mennä tarkistamaan asia.

Olohuoneessa Lassin emäntä näki, että katto oli romahtamaisillaan hänen sohvalla nukkuvan miehensä päälle. Ei ollut montaa minuuttia aikaa, ennen kuin rakenteet antaisivat periksi ja koko katto romahtaisi. Nainen herätti koko perheen ja he siirsivät lapset turvaan. Miehen kanssa he tukivat katon paikoilleen hätäapuna. Lassin ansiosta ehdittiin toimia ajoissa.

Syksyisenä sunnuntaina 2017 suomenpystykorva Piitun omistaja lähti tyttärensä ja koiransa kanssa lintumetsälle. Kun he olivat palaamassa autolle, karhu juoksi täyttä vauhtia heitä kohti. Piitu säntäsi karhun eteen ja aloitti ärhäkän haukun puolustaakseen omistajaansa ja tytärtä. Karhu teki käännöksen koiran edessä ja pujahti kuusikkoon Piitun saattelemana. Rohkean Piitun ansiosta karhu lähti tiehensä.

Lassi ja Piitu ovat niiden 18 koiran joukossa, joille Suomen Kennellitto myöntää tänä vuonna Sankarikoiran arvonimen. Lisäksi 11 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä.

Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 16. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna labradorinnoutaja Aku, bokseri Alli, saksanpaimenkoira Brada, amerikanstaffordshirenterrieri Camo, saksanpaimenkoira Edi, monirotuinen Hessu, jämtlanninpystykorva Iska, pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira Kaida, monirotuinen Lassi, kääpiösnautseri Lennart, lyhytkarvainen chihuahua Lily, keskikokoinen villakoira Milo, suomenpystykorva Piitu, novascotiannoutaja Sera, kultainennoutaja Soni, boerboel (ei FCI:n tunnustama rotu) Sumo, jackrusselinterrieri Täplä ja isovillakoira Turre.

Kunniamaininnalla palkitaan sileäkarvainen kettuterrieri Hertta, lyhytkarvainen saksanseisoja Jussa, whippet Kössi, espanjanvesikoira Lili, schipperke Mykkä, ceskyterrieri Onni, monirotuinen Siru, chihuahua Taika, monirotuinen Tiipero, berninpaimenkoira Viljo-Valdemar ja monirotuinen Ykä.

– Kennelliitolla on taas ilo palkita sankarikoiria, joita on tänäkin vuonna useita. Tänäkin vuonna sankarikoirien tarinat osoittavat, kuinka monilla eri tavoilla koira voi auttaa ihmistä. Tällaiset positiiviset viestit koirien ja ihmisten hyvästä suhteesta ovat enemmän kuin tervetulleita, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira® on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki. Kennelliitto myöntää Sankarikoira-arvoja koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Koira voi saada Kennelliiton kunniamaininnan myös muista sankariteoista.

Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka löysivät apua tarvitsevan ihmisen. Koirat myös hakivat apua tilanteissa, joissa oli hengenvaara.

Koirat pelastivat ihmishenkiä varoittamalla sairaskohtauksista ja hengenvaarallisista tilanteista kuten tulipalosta, räjähdyksestä tai häkämyrkytyksestä. Ne myös puolustivat ihmisiä eri tilanteissa ja auttoivat pelastamaan ihmisiä hukkumiselta. Palkituissa koirissa on tänä vuonna mukana myös poliisin virkakoira.

Fingerpori

comic

Uusimmat