Lounais-Häme

Lasten ääni paremmin kuuluviin

 

Uusi, elokuussa voimaan tuleva valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma painottaa lasten ja huoltajien osallistamista, pedagogista johtajuutta, toimintakulttuurien uudistamista ja laaja-alaista osaamista. Näistä ainakin lasten ja huoltajien osallistaminen on helposti ymmärrettävä käsite, ja siihen panostettiin jo eilen Forssan ja Tammelan yhteisessä perheillassa Forssan jäähallissa.

Varhaiskasvatuksessa jaettiin ensimmäiset valtionavustukset viime syksynä kuntien välisinä yhteishakemuksina. Forssa ja Tammela saivat valtionavustusta yhteensä 30800 euroa. Vaikka hanke on yhteinen, suunnitelma ja käytännön toteutus poikkeavat kunnittain.

Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso iloitsee siitä, että varhaiskasvatussuunnitelma antaa kunnille mahdollisuuden hyödyntää niiden vahvuuksia. Tammelassa näitä ovat muun muassa liikunta ja luonto.

-Toteutus on kiinni siitä, miten varhaiskasvattajat hyödyntävät vahvuudet. Edetään yhteisesti keskustellen ja niin, että lapset pääsevät päättämään asioista, Laakso sanoo.

Forssalle ja Tammelalle yhteistä on ainakin digitalisaation hyödyntäminen. Laakso pitää seudun lapsia tässä etuoikeutettuina.

-Lapset oppivat eri tahtiin ja eri välineitä hyödyntäen. Toiset oppivat liikkuen, toiset luonnosta ja toiset tabletilta. Lasten vahvuudet on syytä hyödyntää.

Perheluistelun ohessa lapset ja huoltajat saivat esittää toiveitaan ja mielipiteitään vasu-rasteilla. Forssan vasu-koordinaattori Sanna Holopainen vakuuttaa, että lapset ja huoltajat saavat jatkossa äänensä aiempaa paremmin kuuluville varhaiskasvatuksessa.

-Laki määrittää varhaiskasvatussuunnitelman perusteet eikä niitä voida alittaa, mutta jokaisessa kunnassa voidaan ottaa käyttöön kuntakohtaiset suunnitelmat 1. elokuuta alkaen.

-Lapsille tehdään kysely vielä helmikuussa ja vanhemmille nettikysely huhtikuussa. Eri yksiköissä kuullaan vanhempia vielä eri tapahtumien, kuten vanhempainiltojen yhteydessä. Tavoitteena on löytää kivoja keinoja yhdessä tekemiseen, Holopainen tiivistää.

Forssalainen Päivi Kallionpää pitää järkevänä sitä, että kaksi kuntaa yhdistää voimansa varhaiskasvatuksessa. Jäähalli perheillan viettopaikkana on hänestä monella tapaa onnistunut, ei vähiten lasten innon johdosta.

-Kiva että palvelujen käyttäjän ääni tulee kuuluville. Varhaiskasvatusta pitää tehdä yhteistyössä. Jokapäiväinen vuorovaikutus arjen kohtaamisissa on tärkeää, kertoo Axelin eskaria käyvän Pinjan ja Augustiinan päiväkodissa käyvän Pepin äiti.

Myös tammelalainen Johanna Lumme arvostaa lasten ja vanhempien osallistamista varhaiskasvatuksessa.

-Liikunta on lähellä sydäntä, joten toiveena on erilaisia liikunta-alustoja, mutta myös monipuolisen ruokavalion tuominen varhaiskasvatukseen. Toiveissa ovat myös monipuoliset leikit sisällä ja ulkona, Lumme sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti