Lounais-Häme Tammela

Lasten etäopiskelu on tuonut paineita tammelalaisen Heikkilän perheen vanhemmille: "Koen, että en vain riitä"

Tammelaisen Heikkilän perheen lapset opiskelevat nyt etänä. Tilanne aiheuttaa paineita vanhemmille.
Ykkösluokkalainen Elli Heikkilä (vas.) ja kolmasluokkalainen Alina Heikkilä ovat viime viikkoina ulkoilleet paljon, kunhan päivän koulutyöt on tehty niin pitkälle kuin itsenäisesti on osattu. Kuva: Tapio Tuomela
Ykkösluokkalainen Elli Heikkilä (vas.) ja kolmasluokkalainen Alina Heikkilä ovat viime viikkoina ulkoilleet paljon, kunhan päivän koulutyöt on tehty niin pitkälle kuin itsenäisesti on osattu. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelalainen Virva Heikkilä kertoo olevansa tällä hetkellä stressaantunut. Perheen tyttäret Alina ja Elli käyvät kolmatta ja ensimmäistä luokkaa Tammelan koulukeskuksessa, tällä hetkellä tietysti kotoa käsin.

Virva Heikkilä itse käy töissä Tammelan varhaiskasvatuksessa, etäpäiviä on vain silloin tällöin. Perheen isä on yrittäjä, joka on niin ikään päivät töissä. Lapset ovat paljon keskenään, vaikka naapurissa asuvat isovanhemmat käyvät ajoittain esimerkiksi laittamassa heille ruokaa.

Virva Heikkilä kertoo aina aamuisin Wilmaan tulleen tiedon perusteella Alinalle ja Ellille kyseisen päivän etätehtävät, joita lapset pyrkivät parhaansa mukaan päivän mittaan tekemään. Lapset ovat sen verran pieniä, että omaehtoinen avun pyytäminen opettajalta ei läheskään aina onnistu.

Jos jotain ei osata, katsotaan tehtäviä äidin kanssa illalla. Tyttöjen opiskellessa äidin kanssa isä hoitaa perheen 2,5-vuotiasta kuopusta.

– Lapset ovat päivisin paljon pihalla, mutta kun tulen neljältä töistä, kaikki on kotona usein hyrskyn myrskyn. Katsomme tehtäviä, mutta lapset ovat usein iltaisin jo väsyneitä, jolloin keskittyminenkään ei ole parhaimmillaan. Ruokaakin pitäisi jossain välissä tehdä, Virva Heikkilä sanoo.

Lapset nauttivat, vanhemmat eivät

Heikkilä kehuu, että yhteydenpito koulun ja kodin välillä toimii ja apua saa aina kysyttäessä Wilman kautta. Kolmasluokkalainen Alina opiskelee sekä verkossa että kirjojen avulla, ekaluokkalainen Elli tekee tällä hetkellä tehtäviään pääosin kirjoihin.

Virva Heikkilä toivoo, että opetusta tapahtuisi nykyistä enemmän etäyhteyksien kautta, tavallisen oppitunnin tapaan mutta netissä. Tämä helpottaisi huoltajiin kohdistuvaa painetta, kun lapset saisivat helpon tavan kysyä asioita suoraan opettajalta.

– Tuntuu, että en osaa opettaa jostain Golfvirrasta kolmasluokkalaiselle. Täytyy kaivella naftaliinista omia tietoja, jotta osaa kertoa niistä. Itse koen, että en vain riitä, kun täytyy olla opettaja, äiti ja päiväkodin täti.

Opettajien niskaan Virva Heikkilä ei vaikeaa tilannetta kaada, vaan hän ymmärtää myös opettajien valtavan työmäärän.

– Lapsethan tietysti pitävät kotona opiskelusta. Ehkä tämä on heistä rennompaa kuin koulussa. FL

 

Lue myös: Forssan Lehti kysyi huoltajilta, opettajilta ja oppilailta etäopiskelusta – Järjestelyjen onnistuminen jakaa mielipiteitä

Uusimmat

Fingerpori

comic