Lounais-Häme Forssan seutu

Lasten ja nuorten laitoshoidon tarve kasvaa – Sijaishuollosta ennakoimattomia kustannuksia Forssassa, Tammelassa ja Humppilassa

Lasten ja nuorten hoitovuorokausien määrä lastensuojelulaitoksissa on kasvussa. Kaarisillan ulkopuolelta ostetut paikat aiheuttavat ennakoimatonta lisälaskua.
Perhepalveluiden palvelualueen talousarvio tulee tänäkin vuonna ylittymään sijaishuollon osalta. Kaarisillan 7-paikkaisen lastenkodin ennustetaan olevan täynnä koko vuoden. Lastenkodin johtajasijainen Katja Himanen ja Disa Viitaniemi suunnittelevat lapsille kesäohjelmaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Perhepalveluiden palvelualueen talousarvio tulee tänäkin vuonna ylittymään sijaishuollon osalta. Kaarisillan 7-paikkaisen lastenkodin ennustetaan olevan täynnä koko vuoden. Lastenkodin johtaja Katja Himanen ja perhetyöntekijä Disa Viitaniemi suunnittelevat lapsille kesäohjelmaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lasten ja nuorten sijaishuollon kustannukset ovat kasvaneet Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella etenkin laitossijoitusten osalta.

Hoitovuorokausien määrä lastensuojelulaitoksissa oli viime vuonna keskimäärin 975 kuukaudessa, mikä on 121 enemmän kuin edellisvuonna.

– Kuntakohtaiset erot ovat suuria erityisesti ulkopuolelta ostettujen sijoituspaikkojen osalta, perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä kertoo.

Sijaishuollon ennakoimattomien kustannuksen vuoksi talousarvioon varatut määrärahat ylittyivät Forssassa viime vuonna 670 000 euroa, Tammelassa 402 000 euroa ja Humppilassa 131 000 euroa.

Kuntayhtymässä sijaishuollon menot olivat viime vuonna 2 434 000 euroa. Kasvua vuodesta 2018 vuoteen 2019 oli noin 350 000 euroa.

Kauimmaiset paikat Limingassa

Lastenkoti Kaarisilta on lähinnä vastaanottava yksikkö, jonne lapsia sijoitetaan yleensä nopealla aikataululla lähelle omaisia ja koulua.

Forssan seudulla yksityisiä lastensuojelulaitoksia on lisäksi Forssassa ja Jokioisilla. Kauimmaiset koulukotipaikat sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaalla Limingassa.

– Laitokset ovat erikoistuneet, ja lapselle pyritään etsimään aina sopivin paikka. Kilpailu paikoista on kovaa, sillä tarvetta on muuallakin kuin meillä, Lammintausta-Mäkelä ja lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin sanovat.

Koronan vaikutukset näkyvät viiveellä

Kustannusten kasvusta huolimatta huostaanotettujen lasten määrä on pysytellyt viime vuodet noin 90:ssä.

Yksikin perhe voi heilauttaa budjettia isosti, sillä sijaishuollossa laitosvuorokauden hinta on halvimmillaankin noin 200 euroa. Erityistä tukea vaativan laitospaikka voi maksaa lähes 200 000 euroa vuodessa.

Kiireellisten sijoitusten määrä on ollut kevään aikana kasvussa, mutta Lammintausta-Mäkelä ja Kandolin epäilevät, että korona-ajan vaikutus sijaishuollon tarpeeseen näkyy todennäköisesti vasta syksyllä.

– Muutama lapsen lyhytaikainen avohuollon sijoitus perheeseen on jo tehty niin, että vanhemmat ovat sitä itse pyytäneet, Kandolin kertoo.

Päihteillä lääkitään pahaa oloa

Sijoitukset liittyvät useimmiten joko lasten tai vanhempien päihteiden käyttöön tai mielenterveysongelmiin.

Kandolin on huomannut, että osalla nuorista suhtautuminen päihteisiin on muuttunut myönteisemmäksi ja päihteitä käytetään lääkitsemään pahaa oloa.

Nuoret päihteidenkäyttäjät ja vakavista psyykeongelmista kärsivät lapset sijoitetaan yleensä laitoksiin. Varsinkin sisaruksille ja pienille lapsille tarvittaisiin lisää perhehoidon paikkoja.

– Perhehoidon palkkioita ja kulukorvauksia nostettiin vuoden alusta, mikä myös näkyy kustannusten kasvussa, Lammintausta-Mäkelä kertoo. FL

Luitko jo tämän: Hykyn vammaispalvelut ja lastensuojelu muuttivat: Tuttuja palveluita uusissa toimitiloissa (FL 6.6.2020)

Lue myös: Sijaisperheiden valvonta on jäänyt Kanta-Hämeessäkin paikoin retuperälle – Seuraukset voivat olla ikäviä (FL 9.11.2019)

Juttua muokattu 17.6. klo 9.30: Korjattu kuvatekstistä Himasen titteli sekä lisätty Viitaniemen titteli.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic