Lounais-Häme Forssan seutu

Lasten ja nuorten tukihenkilöille tarvetta – Hyvinvointikuntayhtymä ja MLL aloittavat koulutuksen

Tukihenkilöksi sopivat aivan tavalliset aikuiset, joiden omat asiat ovat kunnossa ja joilla on kiinnostusta työskennellä lasten ja nuorten kanssa.
Suvi Myllärniemi ja Niina Väre-Oksa kouluttavat tukihenkilöitä lapsille ja nuorille. Kuva: Tapio Tuomela
Suvi Myllärniemi ja Niina Väre-Oksa kouluttavat tukihenkilöitä lapsille ja nuorille. Kuva: Tapio Tuomela

Lasten ja nuorten tukihenkilöille on tarvetta Forssan seudulla. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) aloittaa yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kanssa tukihenkilökoulutuksen, johon toivotaan täysi-ikäisiä ja tavallisia aikuisia. Toistaiseksi ilmoittautuneita on ollut yksi, kun tukihenkilöä odottaa kymmenkunta lasta tai nuorta.

– Hykyn ja MLL.n tukihenkilötoimintaa järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Forssan seudulla. Sitä on mietitty jo pitkään, koska tällaiselle matalan kynnyksen toiminnalle on tarvetta, sanoo tukihenkilötoiminnan yhteyshenkilö Niina Väre-Oksa, joka työskentelee hykyn perhepalveluissa sosiaaliohjaajana.

Tukihenkilötoimintaa toteutetaan hykyyn kuuluvissa kunnissa eli Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Ypäjällä.

– Tukihenkilöksi sopivat aivan tavalliset aikuiset, joiden omat asiat ovat kunnossa ja joilla on kiinnostusta työskennellä lasten ja nuorten kanssa. Terapeuttikoulutusta tai edes aiempaa kokemusta lapsista ja nuorista ei tarvita, Väre-Oksa toteaa.

Tukihenkilönä oleminen on vapaaehtoistoimintaa, josta ei makseta palkkiota. Pieniä kuluja voidaan kuitenkin korvata, jos tukihenkilö menee lapsen tai nuoren kanssa esimerkiksi elokuviin tai keilaamaan.

Tukihenkilöiksi toivotaan kaikenikäisiä naisia tai miehiä, kunhan he ovat täysi-ikäisiä.

– Naiset lähtevät yleensä helpommin mukaan tällaiseen toimintaan, joten toivomme, että saamme tukihenkilöiksi myös miehiä.

Tukihenkilöä kaipaavat lapset ja nuoret ovat eri-ikäisiä tyttöjä ja poikia alkaen alakouluikäisistä noin 8-vuotiaista yläkouluikäisiin eli noin 16-vuotiaisiin. He ovat perhesosiaalityön asiakkaita, ja monesti näillä lapsilla ja nuorilla on taustalla yksinäisyyden kokemusta.

– Tukihenkilöä kaipaavat lapset ja nuoret asuvat perheissä kotona, mutta heillä on tarvetta yhteiselle tekemiselle ja yhdessäololle aikuisen kanssa. Lapselle tai nuorelle voi pyytää tukihenkilöä esimerkiksi hänen vanhempansa tai jokin muu taho kuten koulu, kuraattori tai terveydenhoitaja. Lapsi tai nuori saa tukihenkilön perhesosiaalityön työntekijän tekemän arvion perusteella, Väre-Oksa kertoo.

Tavoitteena on, että tukihenkilö sitoutuu toimintaan vuodeksi.

– Tukihenkilö ja lapsi tai nuori tapaavat maksimissaan kerran viikossa. Tapaamiset räätälöidään sen mukaan, mistä lapsi tai nuori on kiinnostunut. Jos hän on kiinnostunut esimerkiksi liikunnasta tai pelaamisesta, tapaamisiin voi kuulua näitä harrastuksia. Lapsen tai nuoren tulee olla myös itse innostunut siitä, että hänellä on tukihenkilö, Väre-Oksa toteaa.

Jos tukihenkilöksi haluavan aika riittää, hän voi toimia tukihenkilönä myös useammalle lapselle tai nuorelle. Koska tukihenkilöt ovat kuitenkin useimmiten työssä ja tapaavat lasta tai nuorta vapaa-ajallaan, on tavallisinta, että henkilöllä on vain yksi tuettava.

Tukihenkilöille järjestetään koulutus ennen kuin he ryhtyvät tapaamaan lasta tai nuorta.

– Koulutuksessa kerrotaan siitä, mitä tukihenkilötoiminta on. Siellä käydään myös läpi esimerkiksi vaitiolovelvollisuuteen liittyvät asiat, Väre-Oksa kertoo. FL

Tukihenkilöksi lapselle tai nuorelle

Tukihenkilöiksi haluavien haastattelut alkoivat 3.10.

Koulutuspäivät ovat 24.10. klo 18–20.30, 26.10. klo 9–16, 29.10. klo 18–20.30.

Koulutus järjestetään Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tiloissa.

Koulutus on ilmaista.

Kouluttajina toimivat tukihenkilötoiminnan yhteyshenkilö Niina Väre-Oksa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä ja Suvi Myllärniemi MLL:stä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset toiminnan yhteyshenkilölle Niina Väre-Oksalle puhelinnumeroon 040 6306809.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic