Lounais-Häme Forssan seutu

Lasten rokotteita otettu vähemmän kuin vuosi sitten – Forssan seudulla prosenttiyksiköt voivat kuitenkin hämätä

Lasten rokotteita on otettu vähemmän kuin vuosi sitten. Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä rokotuskattavuus on laskenut.
Pikkulapsille annettavien viitos- ja rotarokotteiden hyöty on suurin nimenomaan silloin, kun ne annetaan lasten ollessa pieniä. Kuva: Riku Hasari
Pikkulapsille annettavien viitos- ja rotarokotteiden hyöty on suurin nimenomaan silloin, kun ne annetaan lasten ollessa pieniä. Kuva: Riku Hasari

Kaikkia pikkulasten rokotteita on otettu alkuvuonna vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Joissain sairaanhoitopiireissä rotavirus-, pneumokokki- tai viitosrokotussarjaan kuuluvien rokotusannosten kattavuudet ovat merkittävästi matalampia kuin viime vuoden toukokuussa. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria.

– Koronaepidemia on vaikuttanut lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutukseen.  Monissa kunnissa neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu. Lisäksi vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna esimerkiksi viitosrokotteen saaneiden lasten osuus on laskenut 6-16 prosenttiyksikköä riippuen rokoteannoksesta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä vuonna 2020 syntyneiden lasten viitosrokotteen rokotekattavuus on laskenut viime vuodesta vajaalla 9 prosenttiyksiköllä.

Vuonna 2019 syntyneiden lasten viitosrokotteen rokotekattavuus on laskenut sairaanhoitopiirissä viime vuodesta 1,9 prosenttiyksiköllä. Forssan seudulla luvut ovat kuitenkin plussan puolella: Forssassa rokotekattavuus on lisääntynyt yhdellä ja Tammelassa 1,4 prosenttiyksiköllä vuoden 2019 toukokuuhun verrattuna. Urjalassa ja Jokioisilla kattavuus pysyi ennallaan.

Viitosrokote antaa suojan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja vastaan. Se annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä.

Vain Itä-Savossa rokotettu enemmän

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen kattavuus on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä vuonna 2019 syntyneillä lapsilla laskenut 4,5 prosenttiyksikköä.

Sairaanhoitopiireistä ainoastaan Itä-Savossa MPR-rokotetta on annettu hieman enemmän kuin vuosi sitten.

MPR-rokotukset annetaan 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä.

Kontio sanoo, että osa rokotteista voidaan ottaa myös myöhemmin, mutta esimerkiksi pikkulapsille annettavien viitos- ja rotarokotteiden hyöty on suurin nimenomaan silloin, kun se annetaan oikea-aikaisesti.

– Kuntia on kehotettu koronatilanteesta huolimatta tarjoamaan ihan normaalisti neuvola-aikoja.

Lue myös: Pikkulapsia rokotetaan yhä tunnollisesti – MPR:n osalta laumasuoja ei täyty Tammelassa ja Jokioisilla

Pienillä paikkakunnilla prosentit voivat hämätä

Myös pneumokokki- ja rotavirusrokotetta on annettu valtakunnallisesti vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä pneumokokkirokotteen kattavuus on vuonna 2020 syntyneillä lapsilla laskenut liki yhdeksän prosenttiyksikköä, ja rotavirusrokotteen kattavuus puolestaan vajaat kolme prosenttiyksikköä.

Kontio kuitenkin muistuttaa, että kovin tarkkaan prosenttiyksikköjä ei kannata tuijottaa, etenkään pienillä paikkakunnilla.

– Esimerkiksi rotavirusrokotteen rokotekattavuus on laskenut Forssassa vuonna 2020 syntyneillä lapsilla reilut yhdeksän prosenttia. Kun suhteuttaa tämän alkuvuoden aikana Forssassa syntyneisiin lapsiin, kyse on vain muutamasta lapsesta, Kontio selventää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic