Lounais-Häme

Lasten VasuFestiä juhlittiin puistossa tehtäväradalla

Wahrenin puistossa liikkuu keltaliivisiä pikkuryhmiä puulta toiselle. Lapset hälisevät innoissaan ja lastenhoitajat tarkistavat ohjeita puihin kiinnitetyistä QR-koodeista. Sitten hypitään ja lauletaan.

Uudet paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat eli vasut otettiin käyttöön elokuun alusta ja niitä juhlistetaan nyt eri tavoin. Forssassa vietettiin Lasten VasuFest -päivää ja Tammelassa pidettiin aiheesta koulutusta. Molemmat kunnat juhlistavat uudistusta vielä yhdessä messutyyppisessä VasuFest-päivässä 20.9.

-Huoltajien kanssa juhlistetaan sitten vanhempainiltojen yhteydessä, kertoo forssalaisen Kurjenpesän päiväkodin johtaja Sanna Holopainen.

Lasten VasuFest -päivään kuuluu Wahrenin puistoon tehty tehtävärata, jonka ohjeet löytyvät puihin kiinnitetyistä QR-koodeista. Ryhmien ohjaajilla on mukana tabletti tai puhelin, jolla koodit luetaan. Koodeilla löytyy esimerkiksi tekstejä ja ohjevideoita.

Temppuradan tehtävät ovat esikoululaisten suunnittelemia, joten ei ihme, että lapset osallistuvat aktiviteetteihin innolla.

-Tässä oppivat myös aikuiset, Holopainen hymyilee ja viittaa kohti QR-koodeja.

Tehtävät ovat paljolti liikunnallisia, kuten tanssia ja liikesarjoja. Osa on myös opetuksellisia; lasten pitää esimerkiksi tunnistaa kuvista erilaisia tunteita ja samalla pohtia omia tunnereaktioitaan. Lisäksi kuunnellaan erilaisia ääniä ja lauletaan itse.

Taikatuulen päiväkodin 1–2-vuotiaiden Vaniljat-ryhmä laulaa innokkaasti. Tehtävänä on laulaa ryhmän lempilaulu tai laulu, jonka kaikki osaavat. Kaitsijoina toimivat lastentarhanopettaja ja päiväkodin johtaja Maiju Leino sekä lastenhoitajat Sanna Peltonen, Sari Nummi ja Arja Niittymäki.

Sanna Peltonen kertoo, että he suorittavat jo neljättä rastia.

-Aiemmassa piti arvata, mikä laulu on kyseessä, ja Reinohan se arvasikin heti, että kyseessä oli Hämä-hämähäkki, hän kehuu.

Naiset kertovat, että tapahtumapäivä on lapsille mukavaa vaihtelua, kun he pääsevät puistoon juoksentelemaan vapaasti. Seuraavaksi ryhmä aikoo etsiä mehua ja pullaa. Sen jälkeen lähdetäänkin takaisin päiväkotiin lounaalle.

Varhaiskasvatuksen uudistus perustuu Opetushallituksessa laadittuihin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin. Niiden mukaan laaditaan paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ja oma suunnitelma myös jokaiselle lapselle.

-Se, että tämä on normi, on nyt tullut uutena. Käytännössä olemme Forssassa tehneet jokaisen lapsen vasun jo aiemminkin, Holopainen toteaa.

Aiemmin käytäntö on ollut eri kunnissa erilainen.

-Uudessa vasussa on tärkeää lasten ja huoltajien osallisuus suunnitelman teossa, ja nyt sitä tuodaankin hyvin korostuneesti esille, päiväkodinjohtaja kertoo.

Hän lisää, että lapsetkin pääsevät osallistumaan oman arkensa suunnitteluun.

Uuden varhaiskasvatussuunnitelman lähtökohtana on myös kasvatuksellisen näkökulman muutos.

-Kun aikaisemmin lapselle asetettiin tavoitteita, nyt kaikki tavoitteet asetetaan henkilökunnan toiminnalle.

Johtaja tarkentaa, että lapsella ei ole velvollisuuksia täyttää tavoitteita. Ne kuuluvat aikuiselle.

-Meille itsellemme, Sanna Holopainen nyökkää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic