Lounais-Häme Forssa

Lastensuojeluilmoitusten käsittelyjä viivästynyt Forssan seudulla – Avi lähetti ohjauskirjeen

Sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeudet ja henkilöstön suuri vaihtuvuus vaikeuttavat lastensuojelulain noudattamista.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on saanut ohjauskirjeen lastensuojelun määräaikojen ylityksen vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on saanut ohjauskirjeen lastensuojelun määräaikojen ylityksen vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sosiaalityöntekijöiden puute on viivästyttänyt lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnin käsittelyä Forssan seudulla.

Lain mukaan lastensuojeluilmoituksiin pitää reagoida tekemällä alkuarviointi seitsemän päivän sisällä ilmoituksesta. Perusteellisempi selvitys on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

Forssan seudun kunnissa viivästyi 1.10.2018–31.3.2019 välisellä seurantajaksolla noin 10 selvitystä.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä sai avilta ohjauskirjeen, joka on huomautusta lievempi toimenpide.

– Yksittäiset viivästymiset voivat selittyä sillä, ettei asiakasta tavoiteta, mutta määrän kasvaessa syynä on myös resurssien puute, sanoo sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Marja-Leena Stenroos Etelä-Suomen avista.

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin toteaa, että molemmat syyt ovat aiheuttaneet määräaikaylityksiä Forssan seudulla.

– Määräaikaylityksiä ei saisi tulla, mutta emme ole saaneet väkeä aukioleviin virkoihin hakemisesta huolimatta.

Forssasta määräaikaylityksiä kertyi yhteensä kahdeksan, Tammelasta kolme, Jokioisilta kaksi ja Ypäjältä yksi.

– Nyt olemme saaneet palkattua sijaisen pitkällä sairauslomalla olevalle työntekijälle. Se helpottaa hieman, mutta ei vielä olennaisesti muuta tilannetta.

Määräaikaylitykset ilmenivät kuntien vastauksista THL:n lakisääteiseen kyselyyn. THL seuraa määräaikojen toteutumista puolivuotisjaksoina.

Lue lisää: 

Hätähuuto lastensuojelusta: Perhesosiaalityössä ei välttämättä ole kohta ainuttakaan sosiaalityöntekijää

 

Henkilöstöongelmien lisäksi määräaikojen tilastoinnissa toistuvat vuodesta toiseen tietojärjestelmien käytön osaamiseen liittyvät ongelmat.

Etelä-Suomen avin toimialueen kuntien selvitysten mukaan tietojärjestelmäongelmat aiheuttavat virheellisesti osan ylityksistä.

Virheellisesti on menetelty myös palvelutarpeen valmistumisen määrittelyssä. Lastensuojelun palvelutarpeen arviointi on katsottava valmiiksi vasta, kun asiakas on saanut kirjallisen yhteenvedon asiassaan.

Etelä-Suomen avin toimialueen kunnista ohjauskirjettä vakavamman huomautuksen viivästymisistä saivat Hämeenlinna, Sipoo ja Lohja. Hämeenlinnassa viivästyi seurantajakson aikana 56 selvitystä lastensuojelun tarpeesta. FL

Lue myös: 

Pula sosiaalityöntekijöistä ei ole helpottanut – Hykyssä rekrytoinnit koko ajan käynnissä

12.12.2019 klo 15.56: juttuun on lisätty Maija Kandolinin kommentit.

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic