Lounais-Häme

Lastensuojelun ongelmat monipuolistuvat

Lastensuojelulla on yhä suurempia ja monimuotoisempia haasteita Forssan seudulla. Lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä toteaa, että osa nuorista voi seudulla tosi huonosti.

-Tavallista enemmän hyvin nuoria, jopa 14-vuotiaita on ohjattu päihdekuntoutukseen. Nuorten asenne kannabiksen käyttöä kohtaan on madaltunut niin Forssan seudulla kuin koko maassa, Kandolin sanoo.

Yksi ongelma ja uusi ilmiö Kandolinin mukaan ovat nuoret, jotka eivät käy peruskoulua. Heitä on tällä hetkellä 10–20 Forssan seudulla ja joukossa on alakouluikäisiäkin.

-Syitä on monia. Taustalla voi olla esimerkiksi psyykkisiä syitä. Ei voida ajatella, että ongelma lähtee pelkästään kotoa. Moni vanhempi tekee paljon töitä näiden lasten kanssa, mutta toki osalla vanhemmista ei ole tarvittavaa taitoa vanhemmuuteen, Kandolin toteaa.

Osa nuorista myös myy ja välittää huumausaineita, lähinnä kannabista. Kandolinin mukaan nuorimmat välittäjät ovat noin 16-vuotiaita.

Lastensuojeluilmoituksia FSHKY:n alueella on tehty kiireisimpänä viikkona 22 kappaletta ja kiireellisiä sijoituksia 4. Sijoitukset liittyvät yleensä lasten tai vanhempien päihteiden käyttöön. Kandolin huomauttaa, että saattaa olla myös kuukausia, jolloin ei tehdä ainuttakaan kiireellistä sijoitusta ja lastensuojeluilmoitukset liittyvät myös lapsiin, jotka jo ovat lastensuojelun parissa.

 

Lastensuojelun budjetti ylittyi viime vuonna Forssan seudulla noin 900 000 eurolla. FSHKY varasi lastensuojeluun 5,85 miljoonaa euroa, toteutuma on 6,76 miljoonaa ja summa on ollut kasvussa. Tälle vuodelle lastensuojeluun on varattu 6,27 miljoonaa euroa.

Kandolinin mukaan ylitykseen suurimpana syynä ovat sijaishuollon ostopalvelut, joita ei pysty ennakoimaan.

-Ostopalveluihin joudutaan turvautumaan, jos sijaishuolto perhehoidossa ei onnistu. Ostopalveluihin turvaudutaan muun muassa nuorten päihdehoidon yhteydessä ja laitospaikat ovat perhehuoltoa kalliimpia.

Lastensuojelun budjettiylityksien taustalla on usein se, ettei ongelmiin ole kyetty puuttumaan aiemmin, jolloin viimeisenä ja kalleimpana vaihtoehtona esiin astuu lastensuojelu ja sen viimeisimpänä keinona huostaanotto.

Jotta tähän tilanteeseen ei ajauduta, ennaltaehkäisevä työ on tärkeää. Yhtenä ennaltaehkäisevän työn toimena seutukunnan lastensuojelussa aloitetaan kesällä perhekuntoutus, joka sijoittuu lastensuojelun perhetyön ja sijoituksen välimaastoon.

Perhekuntoutusta tarjotaan niille perheille, joille muut tukitoimet eivät riitä. Palvelu tuodaan räätälöitynä kotiin.

Lastenkoti Kaarisillan johtaja Elina Latvala muistuttaa, että työtä tehdään aina lapsen etu edellä ja tavoitteena on, sijoitettu lapsi voi palata kotiin. Latvala kannustaa myös tuttavia ja naapureita seuraamaan ja antamaan aikaansa ympärillään oleville perheille.

-Parasta ennaltaehkäisevää työtä on puuttua mahdollisimman varhain haasteisiin ja tarjota mahdollisimman hyvää ja sopivaa apua. Se maksaa, mutta saattaa tuoda myös isoja säästöjä, Latvala sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic