Lounais-Häme

Lastensuojelun tilanne huolestuttava

Lasten ja nuorten tilanne huolestuttaa sosiaalitoimen pitkäaikaista työntekijää. Forssalaisen Sirpa Rauhalan mukaan yhteiskunnassa kaikki muut asiat ovat menneet neljässä vuosikymmenessä eteenpäin, mutta lastensuojelun asiakkaiden tilanne on koko ajan vain pahentunut.

-Ennen nuoria asiakkaita ei sosiaalihuollossa juuri ollut. Lastensuojelun asiakkaat olivat päihdeongelmaisia ja mielenterveysongelmista kärsiviä vanhempia.

-Huumeista ei yhteiskunnassa silloin tiedetty mitään, eivätkä naiset tehneet rikoksia. Ainoat nuoria jotenkin koskettavat huolenaiheet olivat liftaritytöt ja irtolaisnaiset.

Sittemmin lastensuojelun asiakkaiden tilanne on muuttunut moniongelmaisemmaksi. Hänen mielestään vanhemmuus on monella vanhemmalla hukassa.

Rauhalan mukaan lastensuojelun työntekijöiden toimintaedellytykset pitäisi huomioida entistä paremmin. Työ on henkisesti uuvuttavaa ja monella asiakkaalla on oikeasti hätä.

Rauhala on seurannut tarkasti Oulun insestioikeudenkäynnin uutisointia. Häntä kismittää se, että tiedotusvälineissä on hänen mielestään syyllistetty sosiaalihuoltoa osin syyttä. Hänen mukaansa terveydenhuollossa olisi pitänyt herätä nuoren tytön hakiessa toistuvasti aborttia.

-Lastensuojelulaki velvoittaa terveydenhuoltoa. Lääkärin olisi pitänyt tehdä lastensuojeluilmoitus siinä vaiheessa, kun 11-vuotiaalle maahanmuuttajalapselle haetaan aborttia.

Rauhalan mukaan yleisesti ottaen valvonta on tällä hetkellä hyvällä mallilla. Ankkuri-tiimin toiminnassa mukana oleva Rauhala huomauttaa, että esimerkiksi Forssassa jokaisesta päihtyneenä tavatusta alaikäisestä ja jokaisesta pahoinpidellystä lapsesta tulee lastensuojeluilmoitus.

Rauhala piti spontaanin puheenvuoron lastensuojelun nykytilasta Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän palkitsemistilaisuudessa, jossa hänelle ojennettiin kultainen ansiomerkki 30-vuotisesta työstä kunnallishallinnon hyväksi. Samaisen ansiomerkin saivat myös Matti Hammarberg, Leila Jokinen, Pia Kivistö, Maija Lahti, Outi Litmanen ja Sari Mäkitalo.

20-vuotisesta yhdenjaksoisesta palveluksesta hyvinvoinnin kuntayhtymässä palkittiin Sirpa Eerola, Hannele Oksanen ja Johanna Tulander-Välkki.

Kuntayhtymän 1. laatupalkinnon sai päiväkirurginen ja leikkaukseen kotoa -kehittämisprojektin työryhmä. 2. laatupalkinnon sai tekonivelhoitoprosessi FSHKY:ssä. Voimauttavan työmenetelmän käyttöönottoa A-klinikalla ideoinut työryhmä sai 3. laatupalkinnon.

Vuoden hyväksi työyksiköksi valittiin Tammelan kotihoito, joka ainoana kuntayhtymän yksikkönä on ryhtynyt tarjoamaan ympärivuorokautista kotisaattohoitoa asiakasta varten kerätyn saattohoitotiimin toimesta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti