Lounais-Häme

Lastensuojelussa yli kolmannes liikaa asiakkaita – paine johtanut lain rikkomiseen

Pelkkä lakisääteinen katto yksittäisen sosiaalityöntekijän asiakasmäärälle ei ratkaisisi lastensuojelun ongelmia Kanta-Hämeessä.

Forssan seudulla ei saada nykyisiäkään virkoja täytetyiksi. Kaksi kuudesta sosiaalityöntekijän vakanssista on auki, vaikka hakijoita houkutellaan ylimääräisillä palkanlisillä, vuosibonuksilla ja palkallisilla graduvapailla.

-Erityishaasteemme on julkisten kulkuyhteyksien heikkous. Jos täällä käy töissä muualta, pitää käytännössä kulkea omalla autolla, sanoo Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän perhepalveluiden johtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä.

-Meillä tilanne parantuisi varmaan ihan kohtuulliseksi, jos nämä nykyiset virat vain saataisiin täyteen, hän arvioi.

Jollei tulijoita löydy tammikuuhun mennessä, yhtymähallitus joutuu pohtimaan uusia houkuttimia.

 

Työntekijäkohtaisen asiakasmäärän kirjaaminen lakiin ei välttämättä purkaisi sosiaalityöntekijöiden taakkaa siksikään, etteivät kunnat ole tähänkään asti resursoineet lastensuojelua lain edellyttämälle tasolle.

Forssan seudulla, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät ovat tällä hetkellä keskimäärin 35 prosenttia yli suositellun 40 asiakkaan ylärajan.

-Näillä määrillä lastensuojelulain vaatimuksia ei kyetä täyttämään. Jokaista lasta ei millään ehditä esimerkiksi tavata niin usein kuin laki vaatisi, kertoo Hämeenlinnan kaupungin lastensuojelun palvelupäällikkö Marja Hänninen.

-Täällä on käsin kosketeltava väsymyksen ilmapiiri. Työ ei tuota tulosta, jos se on pelkkää tulipalojen sammuttelua, hän kuvailee.

Hänninen kaipaisi avohuoltoon heti useita uusia virkoja.

 

Alan toinen ongelma on työntekijöiden suuri vaihtuvuus. Lastensuojelu on sosiaalityön vaativin alue, jolta lähdetään herkästi helpompiin tehtäviin esimerkiksi terveydenhuoltoon tai järjestöihin.

-Lähdöt kuormittavat entistä enemmän muuta työyhteisöä ja kiihdyttävät vaihtuvuutta, Lammintausta-Mäkelä sanoo.

-Uusia työntekijöitä pitää aina perehdyttää ja opettaa. Perheen kannalta työntekijän vaihtuminen tuo työhön tietynlaisen katkoksen.

Riihimäen kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen päällikkö Marjo Mutanen näkee, että työntekijäkaruselli ja rekrytointivaikeudet kumpuavat parin vuoden takaisesta kelpoisuusehtojen tiukentamisesta.

-Koko ajan joudutaan hakemaan uusia ihmisiä, ja se heijastuu vääjäämättä asiakkaankin tilanteeseen, hän valittelee.

Hämeenlinnan Hänninen tietää, että jos paikka saa huonon maineen jo opiskelijoiden keskuudessa, siitä on vaikea päästä eroon. Hämeenlinnassa tätä ongelmaa ei ole ollut.

 

Lastensuojelupäälliköt katsovat, että tehtävärakenteita pitäisi edelleen kehittää ja pohtia, mihin tehtäviin tarvitaan yliopistokoulutettua sosiaalityöntekijää ja mihin riittäisi sosiaaliohjaaja tai joku muu sote-ammattilainen.

Mutanen lisäisi edelleen sosiaalityöntekijöiden opiskelupaikkamääriä sekä koulutuksen työharjoitteluosuuksia.

Hän arvioi, ettei nykyinen koulutus anna riittäviä valmiuksia arjen sosiaalityöhön.

-Opiskelijoita odottaa varsinainen shokkihoito, kun he tulevat todelliseen työhön – varsinkin lastensuojelussa. Tästä on tutkimus ja tiede aika kaukana.

 

Eri kuntien lastensuojelun resurssit ja asiakasmäärät eivät ole suoraan vertailukelpoisia, sillä palvelumallit ja samalla lastensuojeluasiakkuuden kynnys vaihtelevat kunta- ja kuntayhtymäkohtaisesti. Jälkihuolto hoidetaan usein osittain sosiaaliohjaajien voimin. Sosiaalityöntekijävajeen vuoksi myös esimiehet joutuvat tekemään asiakastyötä.

Mutasen mukaan Riihimäen lastensuojeluasiakkuuksia on tietoisesti vähennetty lisäämällä muiden perhepalvelujen osuutta kokonaistaakasta.

-Sen seurauksena lastensuojelun asiakkaat ovatkin sitten tosi vaikeita tapauksia.

Palvelupäällikkö Hänninen toteaa, että vaikka kevyempi tuki on aina ensisijainen vaihtoehto, lapsia ei voi väkisin pitää lastensuojelun ulkopuolella.

-Se johtaa helposti ongelmien pahenemiseen ja sijoitusten määrän kasvuun. Tavoitteena on aina se, että apua saadaan riittävästi ja asiakkuus myös päättyy, toivottavasti jo alle kahdessa vuodessa.

Sosiaalityöntekijät ja sosiaalityön opiskelijat esittivät äskettäin valtakunnallisen vetoomuksen lastensuojelun resurssien lisäämiseksi. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) lupasi selvittää sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärien rajoittamista. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti