Lounais-Häme

Leffa-arvio: Latku lastenleffa

Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen (Suomi, 2020). ★★ Ohjaus: Lenka Helstedt. Pääosissa: Emelia Levy, Matilda Pirttikangas. -S-, kesto: 75 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Vilttitossu (Matilda Pirttikangas, vas.) ja Heinähattu (Emelia Levy) ovat parhaat kaverit.
Vilttitossu (Matilda Pirttikangas, vas.) ja Heinähattu (Emelia Levy) ovat parhaat kaverit.

Kun Heinähattu aloittaa koulun, pikkusisko Vilttitossua harmittaa.

Vaan eipä aikaakaan, kun hän keksii juonen, jolla pääsee osallistumaan luokan onkiretkelle.

Vuodesta 1989 alkaen kotimaisen lastenkirjallisuuden kärkijoukoissa ovat olleet Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -opukset, joita on tähän mennessä julkaistu jo seitsemäntoista.

Elokuvia tyttöjen touhuista on tehty Suomessa tähän mennessä vain kaksi, Kaisa Rastimon 2002 ensii-ltaan tullut hehkuvan värikäs ja hauska Heinähattu ja Vilttitossu, sekä 2017 nähty, katsojatilastoissa menestynyt, mutta ainakin aikuiskatsojan mielestä överiksi koheltamiseksi vedetty Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset.

Lenka Halestedtin ohjaama ja Nopoloiden käsikirjoittama Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen pohjaa 2013 päivänvaloon nähneeseen kirjaan, mutta valkokankaalla ei meininki ole kovinkaan paljoa muuttunut.

Aikuisnäyttelijät tuntuvat yhä ajattelevan, että mitä suuremmat eleet ja kovempi meteli, sitä hauskempaa pikkuväellä on elokuvateatterissa, mutta mukaan tulevia vanhempia ajatellen lähestymistapa on lähinnä silmiä, korvia ja mieltä rasittava.

Tosin aivan yhtä kammottaviin ylilyönteihin ei tällä kerralla sorruta kuin Rubensissa, vaan touhu on pahimmillaan jopa tylsää ja samoja asioita teletappimaisesti toistavaa.

Päärooleihin on tällä kerralla valittu eläväiset Emelia Levy ja Matilda Pirttikangas, jotka toimivat kuten ikäisensä kuuluukin.

Janne Kataja jatkaa kotikylän simppelinä poliisi Isonapana, mutta Rubensissa tämän virkaveljenä Rillirouskuna kompastellut Aku Hirviniemi on nyt vaihtunut ikävä kyllä samalla tavalla tumpeloivaan Lari Halmeeseen.

Alibullinin siskoksina, Helgana ja Halisena jatkavat Pirjo Heikkilä ja Krisse Salminen ja Aksa Korttila on opettaja Annukka.

Paha sanoa puraiseeko Ärhäkkä koululainen edes siihen omimpaan ikäryhmäänsä, sillä ainakaan ensiesityksessä ei pikkuväki hekotellut kertaakaan.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic