Lounais-Häme Urjala

Laukeelan päiväkoti saa lisää tilaa – Lasten hoidontarve lisääntynyt nopeasti

Päiväkotilasten määrä on lisääntynyt nopeasti, ja päiväkodin nykyiset tilat ovat käyneet riittämättömiksi.
Laukeelan päiväkodin tiloja laajennetaan ja saneerataan Urjalassa. Työt alkavat todennäköisesti syksyllä 2020. Kuva: Lassi Puhtimäki
Laukeelan päiväkodin tiloja laajennetaan ja saneerataan Urjalassa. Työt alkavat todennäköisesti syksyllä 2020. Kuva: Lassi Puhtimäki

Laukeelan päiväkodin tiloja laajennetaan ja saneerataan Urjalassa. Tilaa tarvitaan lisää, koska päiväkotilasten määrä on lisääntynyt nopeasti ja päiväkodin nykyiset tilat ovat käyneet riittämättömiksi. Uutta tilaa saadaan, kun päiväkodin kanssa samassa rakennuksessa oleva noin sadan neliön asunto kunnostetaan päiväkodin käyttöön.

– Laukeelan päiväkoti toimii entisessä rivitalossa. Päiväkodin käytössä oleva rivitalon toinen pääty on jo peruskorjattu. Toinen pääty on myös päiväkodin käytössä, ja se on tarkoitus peruskorjata tilojen laajennuksen yhteydessä. Välissä on vuokra-asunto, jossa on vielä asukkaat, ja tämä tila aiotaan ottaa päiväkodin käyttöön, Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala kertoo.

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti päiväkodin nykyisten tilojen saneerauksen ja koko rivitalon muuttamisen päiväkodiksi. Valtuusto velvoitti teknisen lautakunnan ja palvelukeskuksen teettämään tiloissa suunnittelun pohjaksi kuntotutkimuksen sekä hankesuunnitelman vuoden 2019 loppuun mennessä.

Valtuusto merkitsi myös päiväkodin tulevaisuutta pohtineen työryhmän raportin tiedokseen. Työryhmä totesi yksimielisesti, että Urjalassa tarvitaan selkeä päätös Laukeelan päiväkodin tulevaisuudesta. Vaihtoehtoina tuotiin esiin koko rivitalon muuttaminen päiväkodiksi tai uudisrakennus.

Maijalan mukaan tavoitteena on, että valtuusto hyväksyy ensi joulukuussa talousarvion käsittelyn yhteydessä päiväkotihankkeen toteuttamisen. Jos hanke etenee suunnitellusti, laajennus- ja saneeraustyöt alkavat todennäköisesti vuoden päästä syksyllä. Kustannusarvio on 750 000 euroa.

Urjalan kunnan varhaiskasvatuspäällikön Riitta Rajoon mukaan päiväkotilasten hoidontarve on kasvanut selvästi.

– Päiväkodissa on nyt noin 15 lasta enemmän kuin viime syksynä. Hoidontarvetta kasvattaa myös se, että suurin osa heistä on alle 3-vuotiaita. Alle 3-vuotias lapsi vie kaksi hoitopaikkaa, kun tätä vanhemmilla lapsilla hoitopaikkaluku on yksi, Rajoo kertoo.

Rajoon mukaan ensi syksynä päiväkodissa on kaikkiaan 105–110 lasta.

– Hoidontarvetta kasvattavat myös huoltajien parantunut työllisyystilanne ja vuorohoidon lisääntyminen. Varhaiskasvatuksen arvostus on myös noussut, ja lapsi halutaan nimenomaan päiväkotiin.

Painetta päiväkodin laajentamiseen lisää myös, että yhdeksästä perhepäivähoitajasta neljä lopettaa kesän aikana. Heistä kaksi jää eläkkeelle, ja kahden määräaikainen työsuhde päättyy. Lopettavien tilalle on toistaiseksi saatu vain yksi uusi perhepäivähoitaja.

Rajoon mukaan päiväkodille haetaan parhaillaan myös väliaikaisia lisätiloja esimerkiksi Aseman koululta esiopetuksen yhteydestä. Päiväkodin käyttöön saneerattava vuokra-asunto pyritään myös saamaan jo väliaikaisesti ja mahdollisimman nopeasti päiväkodin käyttöön, kun sen asukkaat ovat muuttaneet muualle. Rajoon tietojen mukaan asukkaita ei kuitenkaan ole vielä irtisanottu ja irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

– Päiväkodissa työskentelee nyt 20 henkilöä. Jos saamme jo syksyksi lisää tilaa, aiomme rekrytoida myös lisää henkilökuntaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic