Lounais-Häme Tammela

Laulajan kolmen roolin ruuhkavuodet – Marita Jaloselle musiikki on elämän iso ja pysyvä asia

Parhaimmillaan tai pahimmillaan Marita Jalonen oli samanaikaisesti pienten lasten äiti, ilmoitusmyyjä ja suosittu laulaja. Nyt hän on isoäiti, jolle laulaminen on edelleen yksi elämän isoista asioista.
Surujenkin keskellä Marita Jalonen katsoo eteenpäin ja suunnittelee uudenlaisia laulutilaisuuksia.
Surujenkin keskellä Marita Jalonen katsoo eteenpäin ja suunnittelee uudenlaisia laulutilaisuuksia.

Kolmen ja puolen vuoden ikäinen tyttö lauloi äitienpäiväjuhlassa lasten hengellisen laulun Mä olen niin pienoinen.

– Ensiesiintymisestäni muistan sen, että yleisö itki. Olin hämilläni ja ajattelin epäonnistuneeni, tammelalainen Marita Jalonen naurahtaa.

Musiikki oli Maritan lapsuuskodissa vahvasti esillä.

– Isäni soitti banjoa, kävi tanssikeikoilla ja oli kuulunut sota-ajan viihdytyskiertueen soittajaporukkaan. Yhdessä sisareni Hilkan kanssa esiinnyimme pikkulikasta lähtien erilaisissa tilaisuuksissa, joissa siskoni säesti minua banjolla. Kaksitoistavuotiaana olin ensi kertaa solistina tansseissa.

Huikea vauhti

Vuonna 1970 tapahtui läpimurto.

– Voitin valtakunnallisen iskelmälaulukilpailun, ja sen jälkeen keikkaa riitti. Varsinkin seitsemän vuotta myöhemmin levyttämäni Jukka Kuoppamäen sävellys Juokse vaan ukkomies oli kappale, jonka myötä keikkakalenterini täyttyi äärimmilleen. Se oli humpan kulta-aikaa, Marita Jalonen kertoo.

Marita oli jo 20-vuotiaana kahden lapsen äiti.

– Perhe-elämän ja laulajan uran yhdistäminen onnistui hyvin, sillä anoppini osallistui mielellään lasten hoitamiseen. Jos taas en ollut pitkän matkan keikoilla, siivosin, tein ruokia jääkaappiin ja pakastimeen. Olen aina ollut kova passaamaan, ja mielestäni se kuului asiaan.

80-luvulla keikkavauhti oli huikea. Samanaikaisesti Marita teki töitä ensin Uutiskolmion ja sittemmin Turun Sanomien ilmoitusmyyjänä.

– Tykkäsin työstäni ilmoitusmyyjänä, siitä, miten siinä pääsi kohtaamaan ihmisiä. Monta kertaa ajoin suoraan pohjoisen keikkaviikonlopun jälkeen työpaikalleni. Sittemmin olen ihmetellyt, kuinka jaksoin pyörittää laulajan, myyntineuvottelijan ja perheenäidin roolia samanaikaisesti.

Tangokuningas-kiertue

Niihin aikoihin syttyi myös iso idea, Tangokuningas-kiertue.

– Tein paljon keikkaa viikonloppuisin pohjoisessa Suomessa oululaisen ohjelmatoimiston kautta 80-luvun alusta lähtien. Ohjelmatoimiston johtajan Kalle Erkoman kanssa aloimme suunnitella valtakunnallista Tangokuningas-kilpailua. Kukaan muu ei siihen heti uskonut, mutta Kalle tarjosi sitä asiakkailleen, tanssipaikoille ja ravintoloille. Se meni kaupaksi ja toimi hyvin. Kiersimme kotimaassa ja Ruotsin puolella ruotsinsuomalaisten tanssipaikoissa. Niinpä ensimmäinen Tangokuningas valittiin helmikuussa -84 Pudasjärven Iso-Syötteellä. Tittelin sai Jaska Mäkynen.

Marita ja Erkoma olivat päässeet suunnitelmissaan eteenpäin mm. Seinäjoen kaupungin johtohenkilöiden kanssa ja saamassa sponsoriyrityksiäkin hankkeensa taakse. Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut.

– Isompi ohjelmatoimisto lanseerasi Seinäjoelle tangokilpailun.

Tangomarkkinoiden synnystä on jo lähes neljäkymmentä vuotta aikaa.

Laulu soi edelleen

Vieläkin Marita Jalosella on kysyntää esiintymisiin.

– Työtilaisuuksia ovat päivätanssit, senioreiden eri tilaisuudet ja yhteislaulutapahtumat sekä yksityistilaisuudet häistä ja syntymäpäivistä hautajaisiin, Marita kertoo.

Maritan uraan mahtuu muutama Jukka Kuoppamäen Satsanga-yhtiön kautta julkaistu single ja Rauno Lepistön levy-yhtiössä tehty lp-levy. Lisäksi Marita laulaa joillakin kokoelmalevyillä.

– Urani paras hetki oli ilman muuta iskelmäkilpailun voitto. Siinä tuli sellainen ajatus, etten ole turhaan laulanut.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic