Lounais-Häme

Laulu vain hänelle

Kun Anu Kylvén laulaa Juokse sinä hummani, Raili alkaa muistella vanhoja aikoja. Mieleen palautuvat hevoset Polle ja Jyry ja reellä kulkeminen. Rantakoivun alla taas nostaa muistoja nimenomaan rannalle kaartuneista koivuista ja siitä, miten niiden alle pystyi menemään piiloon.

Somerolainen Kylvén on laitoslaulaja, joka käy palvelutaloissa, laitoksissa ja kodeissa henkilökohtaisesti kohtaamassa laulujen avulla vanhuksia. Nyt hän on vierailemassa Tervaskannon palvelutalossa Railin ja Eevan luona.

-Eevakin lähti heti ensimmäisessä kappaleessa mukaan heiluttamaan tahtia kädellään. Ilahduin siitä kovin, Kylvén sanoo.

-Ja Railin kanssa juttelimme tänään paljon muutakin. Tapaamiset eivät välttämättä ole pelkkää laulua, jos vanhus on juttutuulella.

Laitoslaulajat ry perustettiin vuonna 2012 Pirkanmaalla toteutetun kulttuurihyvinvointipalvelujen kehittämishankkeen jatkoksi.

-Alun perin Laitoslaulajien toimintaa ideoi Romulan Taiteellisen Teatterin suojissa Piritta Ruutikainen. Hän halusi kehittää taidemuodon, jolla on hyvinvointia lisäävä vaikutus, Kylvén kertoo.

Niinpä laulajien toiminta kohdistui palvelutaloihin ja laulun tarkoituksena on piristää vanhusten arkea.

-Laitoslaulajia on tällä hetkellä parikymmentä pääasiassa Tampereen seudulla ja pääkaupunkiseudulla. Kaikki ovat kokeneita laulajia, osa jopa ammattilaisia. Itse olen pitkän linjan harrastaja ja kuulunut erilaisiin lauluryhmiin.

A cappella -ryhmänsä kanssa Kylvén oli esiintynyt paljonkin, mutta hänelle tuli tunne, että halusi tehdä jotakin erilaista. Laitoslaulajat olivat tulleet hänelle tutuksi työkuvioiden kautta.

-Tietysti toivon, että aikaisemminkin esiintymiseni olivat antaneet kuulijoille jotain, mutta tässä, kun yksi ihminen menee kohtaamaan toisen, on oikeasti kyse jostakin merkityksellisestä.

Kolmen vartin laulutuokion muisto piristää, tuo iloa ja kantaa pitkälle. Esimerkiksi muistisairaissa vanhuksissa musiikin myönteisen vaikutuksen näkee jo laulutuokion aikana.

-Kaikkien vanhusten kanssa ei pysty enää kommunikoimaan sanallisesti, mutta he liikkuvat musiikin rytmissä, hyräilevät, jopa laulavat. Monet laulavat vielä laulutuokion jälkeenkin, Kylvén kertoo.

-Musiikki menee syvemmälle kuin tiedolliset asiat.

Laitoslaulajat valmennetaan ennen tapaamisten aloittamista muun muassa ihmisten kohtaamiseen. He eivät nimittäin esiinny isommalle joukolle. Nämä tapaamiset ovat kahdenkeskisiä, henkilökohtaisia.

-Näin yksi vanhus saa laulajan kaiken huomion. Laulu on tarkoitettu vain hänelle, Kylvén toteaa.

Sen lisäksi, että laulutuokiot tuovat iloa vanhuksille, myös laitoslaulaja itsekin saa voimaa ja energiaa kohtaamisesta.

-Mietin myös usein kohtaamisten aikana, millainen elää tällä vanhuksella on ollut. Mitkä ovat olleet hänelle tärkeitä asioita? Onko hän ollut onnellinen? Minähän näen hänestä vain minimaalisen pienen siivun. Samalla mietin, miten itse haluaisin elämäni käyttää, mikä on oikeasti tärkeää.

Kylvénin mukaan laitoslaulajan palveluita on helppo hankkia yhdistyksen kautta. Esimerkiksi läheiset voivat hankkia vanhukselle viiden kerran laulupaketin. Myös paikalliset yritykset voivat halutessaan sponsoroida laulukertoja hoivakoteihin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti