Lounais-Häme

Laulua, soittoa ja yhteislaulua

Ohjelmaa elämässä olla pitää. Ja mikäli Kalervo Kankaanpää kumppaneineen pääsevät vaikuttamaan, mieluiten musiikista lähtevän viihteen muodossa. Päätelmä on saanut vahvistusta varsinkin parin-kolmen viime vuoden kuluessa.

Niiden myötä Matkussa asuva Kankaanpää on profiloitunut kumppaneineen kasvavassa määrin laulajan roolinsa ohella yhteislaulutilaisuuksien vetäjäksi. Samalla yleisön ja esiintyjien välinen yhteisöllisyys on kasvanut yhä tärkeämmäksi, usein tilaisuuksien keskeiseksi nimittäjäksi.

Kalervon ja kumppaneiden joukko on vakiintunut entistä kiinteämmin trioksi, jonka muodostavat Kalervo Kankaanpään ohella hanuristit Päivi Saarinen ja Kalle Salko.

Hanuristit vahvistavat määritelmän kolmen tasaveroisesta kimpasta pitävän paikkansa.

-Kalervo on solistina meistä huomiota kiinnittävin hahmo, mutta kyllä me tunnemme itsemme kokonaisuuden kannalta vähintään yhtä tärkeiksi, Päivi Saarinen ja Kalle Salko toteavat.

Kankaanpää toteaa heidän sanomansa pitävän paikkansa. Hanuristeista Someron Häntälässä asuvan Saarisen osuudeksi on vakiintunut lähinnä laulua tukevan taustamelodian soittaminen. Forssassa asuva Salko pitää puolestaan huolen bassostemmasta ja soinnutuspuolesta.

-He ovat mestariluokan tekijöitä, joilta homma käy niin hienosti, että kuulostaa kuin estradilla olisi kahden sijasta vähintään neljä soittajaa, Kankaanpää kehaisee.

Saarinen on hankkinut Kankaanpään kanssa kiinteämpää yhteistyökokemusta vuoden 2014 alusta lähtien. Salko astui kuvioihin kuluvan 2017 vuoden kesällä.

Kalervo ja kumppanit nimen alla on nähty ja kuultu vuosien varrella muitakin seudulla vaikuttavia muusikoita. Heistä nykyiseen muotoonsa vakiintunut trio ajattelee kaiholla etenkin viime keväänä edesmennyttä Jarmo Pyykköstä.

-Jarmo jätti todella suuren aukon täytettäväksi miehenä, johon saattoi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa sekä kosketinsoittajana että kitaristina, kuuluu trion yksimielinen kommentti.

Saarinen ja Salko kuuluvat pitkän linjan hanuristeihin. Se tarkoittaa myös moninaisia bändikuvioita vuosien ja vuosikymmenten aikana. Kankaanpää muistaa aloittaneensa viihdyttäjän tehtävät juontajan ja laulajan ominaisuudessa reilusti toistakymmentä vuotta sitten.

Pitkään näkyvän paikan ottaneet karaokekuviot ovat nyttemmin jääneet vähemmälle muusikoiden kera tapahtuvien esiintymisten tieltä.

Erityisen antoisana tehtävänä kolmikko on kokenut hyvän olon lähettiläänä toimimisen, mikä on syntynyt yhteislaulun myötä. Siitä on muodostunut Kalervon ja kumppanien tavaramerkki mitä erilaisimmissa esiintymistilaisuuksissa.

Trio muistuttaa, kuinka tärkeää on antaa yleisölle mahdollisuus esittää toivomuksia yhdessä laulettavista kappaleista sekä myös vastata esitettäviin toiveisiin.

-Kalervon lauluvihkoista ei valinnanvara aivan äkkiä lopu. Ja jos loppuu, hänen päästään löytyy lisää laulettavaa, hanuristit huomauttavat.

Parhaimmillaan Kankaanpää toteaa vuorovaikutuksen kehittyvän yhteislaulussa vaiheeseen, jossa laulujen lomassa voi yleisön kanssa johdattaa keskustelun arkisiin asioihin kuten vaikka perunan kasvunäkymiin.

-Koskettavaa on myös vaikkapa se, kun havaitsee, että laulamalla yleisön silmiin nousevat kyyneleet eivät ole surun, vaan ilon merkki.

Ratkaisevan tärkeäksi Kalervo triokumppaneineen luonnehtii yhteistyötä seudullamme vaikuttavan Kulttuuriyhdistys Kuvion kanssa. Heidän esiintymisistään hoituu nykyisellään huomattava osa sen kautta.

-Vastamäen Ritvan väsymätöntä aktiivisuutta kaikkialle ulottuvine henkilösuhteineen meidän on Kulttuurikuvio-yhteistyön syntymisestä kiitettävä, Kalervo Kankaanpää, Päivi Saarinen ja Kalle Salko painottavat. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic