Lounais-Häme

Lauluääni on kuin viini – se paranee vanhetessa

Kymmenen vuotta sitten Anne Siekkinen istui Seniorilaulaja-kilpailun katsomossa ja jännitti kilpailuun osallistuneen ystävänsä puolesta.

-Ystäväni puhui jo tuolloin siitä, että minunkin pitäisi osallistua kilpailuun. En ollut silloin vielä sen ikäinen, että pääsisin kilpailuun mukaan. Kahdeksan vuotta sitten ystäväni sanoi, että nyt ilmoittaudut. Silloin sanoin, että en varmasti, ikinä, Siekkinen muistelee nauraen.

Vuosi 2016 kuitenkin muutti Siekkisen suhtautumisen.

-Aloitin projektin, että teen asioita, joita en ole koskaan tehnyt. Siksi päätin heittäytyä myös Seniorilaulaja-kilpailuun.

Seniorilaulaja-kilpailussa on tänä vuonna vahva edustus Somerolta, sillä finalistien joukossa on kaksi somerolaista. Anne Siekkinen ja Kimmo Lindegren ovat kumpikin laulaneet tiensä ensi viikon päästä laulettavaan loppukilpailuun.

– Laulaminen on minulle tärkeä osa elämää. Se antaa päivätyölle mahdottoman hyvän vastapainon, omassa kiinteistöpalvelualan yrityksessä työskentelevä Lindegren sanoo.

Hän ei ole pitänyt laulutaitoaan vakan alla, sillä tänä vuonna Lindegrenille tulee täyteen 40 vuotta keikkailua.

-Olen perinyt laulutaitoni äidiltä ja isältä. Isä keikkaili itsekin 1940–1960-luvuilla, lauloi ja soitti haitaria, Lindegren kertoo.

-Esitän tanssimusiikkia lavoilla, syntymäpäiväjuhlissa, häissä. Viime aikoina mukana on ollut myös joulukonsertteja. Kyllä minulla on tarve esiintyä, en sitä kiellä ollenkaan. Tykkään olla lavalla ja nautin siitä, kun näen yleisön nauttivan. Ihmisillehän tätä tehdään.

Lindegren oli kaksikymppinen, kun hän aloitti keikkailun. Kaikki alkoi siitä, kun hän osallistui Turussa laulukilpailuun, josta nappasi neljännen sijan. Seuraavassa kisassa Paimiossa tuli jo voitto.

-Kävin tuolloin parin–kolmen vuoden ajan aika paljon laulukilpailuissa, Lindegren kertoo.

-Innostuin esiintymisestä enemmän. Niinhän se on, että nälkä kasvaa syödessä. Kilpailujen kautta pääsin juttelemaan erään artistin kanssa, joka neuvoi minua ottamaan laulutunteja. Niin sitten teinkin, kymmenen vuoden ajan. Nuo tunnit ovat auttaneet minua tänne saakka.

Seniorilaulaja-kilpailu on Lindegrenille entuudestaan tuttu.

-Osallistuin kisaan ensimmäisen kerran 2007. Pääsin finaaliin, mutta en palkintosijoille. Sama juttu tapahtui vuonna 2009, mutta vuonna 2011 voitin kokonaiskilpailun, Lindegren kertoo.

-Nyt, kun minulle tulee tänä vuonna 60 vuotta täyteen, ajatuksena oli osallistua vielä yhden kerran yli 60-vuotiaiden sarjaan.

Myös Siekkisen lauluharrastus sai kipinän lapsuudenkodista.

-Isä oli aikoinaan laulamassa Markus-sedän radio-ohjelmassakin. Hän järjesti myös Vaasassa aina Strömbergin tehtaan joulujuhlat, joihin laittoi kuutta lastaan esiintymään ja laulamaan – vaikka itse ensimmäistä kertaa esiintyessäni 5-vuotiaana lausuin runon, Siekkinen muistelee.

Musiikilla ylipäänsä on Siekkiselle valtava merkitys.

-Laulaminen, huilun ja pianon soittaminen on päivittäin elämässäni niin iloissa kuin suruissa. Lisäksi kahdeksan vuotta sitten toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja lähdin opiskelemaan musiikkiterapeutiksi ja sosionomiksi. Sen myötä vaihdoin työni päivähoidosta päihdetyöhön, Siekkinen kertoo.

Siekkinenkin on tottunut esiintyjä, joka on ollut mukana kuoroissa, mutta noussut yleisön eteen monesti myös yksin. Hänen sydäntään lähellä on klassinen ja kirkkomusiikki, gospel. Hän on opiskellut sekä pianon että huilun soittoa ja laulua.

Iskelmään painottuvassa Seniorilaulaja-kilpailussa lauletaan eri genreä, mihin Siekkinen on tottunut.

– Ja bändin solistina olen viimeksi esiintynyt julkisesti 45 vuotta sitten veljeni häissä. Kilpailun olen kokenut näiden johdosta haasteellisenakin. Aina uusia asioita kokeillessaan menee mukavuusalueensa ulkopuolelle, mutta sen tuottamasta hyvästä fiiliksestä saa voimaa.

Hän osallistuu kilpailuun sooloesityksensä lisäksi myös ylivieskalaisen parinsa kanssa lauluduona.

Seniorilaulaja-kilpailun finaali käydään viikon päästä lauantaina. Lindegren luottaa kilpailussa vahvoihin puoliinsa, kokemukseen ja lauluääneen.

-Väittäisin, että lauluääneni on tämän 40 vuoden aikana parantunut. Kokemus taas on yksi vahvuus, sillä kisassa on mukana myös sellaisia, joilla ei ole esiintymiskokemusta lainkaan, Lindegren arvioi.

Siekkinen arvioi, että lauluäänen paraneminen vanhemmiten pitää paikkansa etenkin miesten kohdalla.

-Sen olen kuitenkin itse huomannut, että kun laulaa paljon, se vaikuttaa positiivisesti lauluääneen.

Seniorilaulaja-kisan teemana on 1970-luku, ja kilpailukappaleet ovat tuolta ajanjaksolta.

-Oma nuoruus innosti kappalevalinnassa. Laulan finaalissa Kirkan Silta yli synkän virran. Valinta on minun näköiseni, koen, että laulu sopii minun persoonaani. Laulussa myös mennään korkealle ja matalalle. Se sopii minulle, sillä olen korkea sopraano, mutta laulanut myös alttoja, Siekkinen kertoo.

Lindegren puolestaan on valinnut Kari Tapion Saanhan tanssin viimeisen.

-Minulla on pehmeä, matala bassoääni, joten kappale istuu minulle hyvin. Olen esittänyt kappaleen keikoillani monesti. FL

 

Seniorilaulajaksi mielii 17 laulajaa
Seniorilaulaja-kilpailun alaikäraja on 50 vuotta, yläikärajaa ei ole.Kilpailussa valitaan kokonaiskilpailun voittaja, paras toisen sukupuolen edustaja sekä luokkamestarit yli 60- ja yli 70-vuotiaiden sarjoista. Mestari voi olla mistä ikäluokasta tahansa. Kilpailun finaalissa laulaa 17 kilpailijaa, jotka valitsevat kilpailukappaleensa 40 suomalaisen 70-luvun iskelmän listasta.Voittajalla pitää olla erityisen hyvin hallussa sävelpuhtaus ja rytmitaju; äänen puhtaus ja laatu; lavakarisma, eläytyminen, pukeutuminen ja tekstin osaaminen; taito valita itselleen sopiva kilpailukappale ja tulkita se; sekä se, että osaa tehdä laulusta pienen tarinan, jonka kertoo tunnetta unohtamatta.Loppukilpailu lauletaan Aulangolla 29. lokakuuta.Kilpailun järjestää Montteeri oy.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti