Lounais-Häme Somero

Lavalla tätiparvi ja teinien sulhasjärjestely – Espanjan aurinkorannalla sattuu ja tapahtuu, kun kesäkausi avautuu Myötätuulen teatterissa

Espanjan aurinkorannalla sattuu ja tapahtuu, kun kesäkausi avautuu Myötätuulen teatterissa.
Marko Tervonen baarimikko Mattina ja Enni Seppänen Johannana eli ”Jussina” punomassa sulhasjuonia Myötätuulen teatterin kesäkauden avaavassa Aurinkorasvaa ja pikkupullia -näytelmässä. Kuva: Tapio Tuomela
Marko Tervonen baarimikko Mattina ja Enni Seppänen Johannana eli ”Jussina” punomassa sulhasjuonia Myötätuulen teatterin kesäkauden avaavassa Aurinkorasvaa ja pikkupullia -näytelmässä. Kuva: Tapio Tuomela

Suomi-sakki Espanjan aurinkorannalla. Tuttu lähtöasetelma mitä moninaisimmille tarinanjuurille. Aina aiheesta kuitenkin myös uutta hyödynnettävää entisten jatkoksi ja täydennykseksi mahtuu.

Näin todistelee ainakin Myötätuulen teatteri Someron Pitkäjärvellä. On vain ymmärrettävä pelata loma Espanjassa -korttinsa oikein, eli mielikuvituksen lentoa ennakkoluulottomasti hyödyntäen.

Olennaisin Olla-Riitta Aarikan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Aurinkorasvaa ja pikkupullia -näytelmässä kiertyy kysymykseen mitä tapahtuu, kun teinit päättävät löytää yhdelle tätiparvesta koostuvan matkaseurueensa jäsenistä uuden miehen.

Sulhasvaihtoehtoja löytyykin jopa kaksin kappalein. Oman yllätysmomenttinsa sisällään pitävän sulhasasetelman toinen osapuoli on supisuomalainen Matti ja toinen espanjalainen Jose.

Siinä kun Matti on tullut tienaamaan baaritiskin taakse yhdessä tyttärensä kanssa helpotusta asuntovelkojen maksamiseen, pääsee Jose omistautumaan hänelle luontaisempaan vitsiniekan osaansa.

Sulhaskandidaatiksi sonnustautuva Marko Tervonen tiivistää roolinsa määritelmään sattuu ja tapahtuu. Vuosi sitten hän eläytyi samalla näyttämöllä paikallisen lasitehtaan perustajaksi Åvikin sirpaleita-näytelmässä.

– Se tuotti myönteisen kokemuksen, joten oli taas kiva lähteä mukaan. Tällaiseen komediarooliin sopeutuminen on historiallisen draaman jälkeen uutta ja hauskaa, vaikkakin omalla tavallaan myös vaikeampaa vaihtelua, hän summaa.

Serkusten muodostamaan tätijoukkoon kuuluva Irja Näyskä keräsi niin ikään ensikokemuksensa Myötätuulen teatterin lavalla Åvikin sirpaleissa. Hän luonnehtii Espanjan-matkalle lähtöä tervetulleeksi kokemukseksi.

– Kyllä näissä porukoissa kelpaa mukana olla tälläkin kertaa.

Tädilleen sulhasta etsimään innostuvaa ja Jussiksi kutsuttavaa Johannaa esittävä Enni Seppänen kuuluu Myötätuulen teatterin vakiokaartilaisiin.

– Tavallaan poikatyttö, joka ei viihdy tätiensä joukossa ja ottaa ohjat omiin käsiinsä, hän tiivistää roolinsa luonneasetelman.

Aurinkorasvaa ja pikkupullia on Olla-Riitta Aarikan 11. täyspitkä kesäteatterikäsikirjoitus. Näytelmä poikkeaa hänen edellisistään henkilögalleriansa lukuisuudessa. Se käsittää 11 roolia.

– Olihan se vähän erilaista, kun en ole tottunut kirjoittamaan noin suurelle joukolle henkilökuvia ja repliikkejä.

Uutta kokemusta Olla Riitta Aarikalle Aurinkorasvaa ja pikkupullia -näytelmässä on merkinnyt myös käsikirjoituksen synnyttäminen Portugalissa. Hän huomauttaa omistautuvansa kirjoittamiselle, niin antoisana kuin sen kokeekin, kutsumusta toteuttavana harrastuksena.

Ammatikseen hän pyörittää 114-katsomopaikkaisen kesänäyttämön kanssa samassa pihapiirissä toimivaa majatalo Myötätuulta, joka tarjoaa teemalomailua ja aamiaismajoitusta.

– Se on vain niin, että arkipäivän työt pitävät niin otteessaan, että joulukuu ja kirjoittamiselle omistautuminen Portugalissa oli sikäli mitä tervetullein kokemus. FL

Aurinkorasvaa ja pikkupullia -näytelmä saa ensi-iltansa Myötätuulen teatterissa lauantaina 25.5. kello 16. Näytännöt jatkuvat 16.6. asti.

 

Korjattu 24.5. klo 8:26

Ensi-illan oikea kellonaika on klo 16.

 

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic