Lounais-Häme Ypäjä

Leena Teperin tanssipuvuilla oli miljoonayleisö Britanniassa – Pitää nykyään ompelimoa Ypäjällä

Eräs Leena Teperin asiakkaista Britanniassa oli kilpatanssija Erin Boag, jolle hän ompeli kisamekot. Boag valittiin mukaan Strictly Come Dancing -ohjelmaan, jonka pohjalta on kehitetty esimerkiksi Suomessa esitettävä Tanssii tähtien kanssa.
Leena Teperi hyödyntää ompelijan työssään myös lajittelukankaita, joita ihmiset ovat vieneet kierrätykseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Leena Teperi hyödyntää ompelijan työssään myös lajittelukankaita, joita ihmiset ovat vieneet kierrätykseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjäläisen ompelijan Leena Teperin kädenjälkeä ovat ihailleet miljoonat televisiokatsojat. Ennen synnyinkuntaansa Ypäjälle paluuta Teperi asui Britanniassa ja teki tanssipukuja televisio-ohjelmiin, jotka saavuttivat parhaimmillaan jopa 15 miljoonaa katsojaa. Nykyään Teperi pitää Ypäjällä Ompelimo Leena Teperiä, jonka hän avasi toukokuussa entiseen Siwan myymälärakennukseen. Tilat hän vuokrasi kunnalta.

– Asuin Britanniassa vuodesta 2001 vuoteen 2014. Työskentelin freelance-pukusuunnittelijana ja tein tilaustöinä kilpatanssipukuja. Olin valmistunut ompelijaksi ja tanssinut myös itse kilpaa, joten minulla oli kontakteja tanssijoihin. Eräs asiakkaistani oli kilpatanssija Erin Boag, jolle ompelin kisamekot. Boag valittiin vuonna 2004 mukaan Strictly Come Dancing -ohjelmaan, jonka pohjalta on kehitetty esimerkiksi Suomessa esitettävä Tanssii tähtien kanssa, Teperi kertoo.

Erin Boag esiintyi Strictly Come Dancing -ohjelmassa vuoteen 2012, ja Teperi teki hänelle puvut kahden ensimmäisen kauden ajan. Boag oli ohjelman ainoa tanssija, jolla oli yksityinen ompelija.

– Kahden kauden jälkeen muiden tanssijoiden puvut tehnyt iso yritys kaappasi Boagin lahjoittamalla hänelle pari kolme arvokasta tanssipukua. Sellaiseen ei kaltaisellani freelance-pukusuunnittelijalla ja -ompelijalla ollut varaa, Teperi kertoo.

Teperi teki kuitenkin ohjelmaan pukuja kaikkiaan noin kahdeksan vuoden ajan, koska hän ompeli tanssipuvut myös ammattitanssijaparille Flavia Cacace ja Vincent Simone. He ovat erityisen tunnettuja argentiinalaisesta tangostaan.

Teperin mukaan Strictly Come Dancing -ohjelma oli ensin ajateltu vain vanhempaa väkeä kiinnostavaksi täyteohjelmaksi ja sitä näytettiin huonoon katseluaikaan. Ohjelman suosio yllätti kuitenkin kaikki, sillä se keräsi nopeasti miljoonayleisön ja se siirrettiin parhaaseen katseluaikaan.

– Lisäksi ompelin puvut Britain’s Got Talent -ohjelmassa esiintyneelle Kings and Queens -tanssiryhmälle, Teperi kertoo.

Vaikka showbisneksessä työskenteleminen oli antoisaa ja mielenkiintoista, se alkoi Teperin mukaan käydä aikaa myöten rankaksi. Kun vielä perhesyyt puolsivat paluuta kotimaahan, Teperi päätti tulla takaisin Suomeen.

Suomeen palattuaan Teperi työskenteli kolme vuotta Muurlan Lasissa myyjänä ja somistamisesta vastaavana visualistina. Hän opiskeli myös visualistiksi, joka on osa artesaanitutkintoa. Aiemmin hän oli jo käynyt ylioppilaspohjaisen pukuompelijan linjan ja pitänyt ompelimoa Helsingissä.

– Palasin Ypäjälle osittain hevosten takia, sillä harrastin ratsastusta nuorena ja nyt suunnitelmissa on aloittaa ratsastus uudelleen. Teen ompelimossani myös ratsastushameita, joille on Ypäjällä kysyntää, Teperi toteaa.

Teperin ompelimon alaan kuuluu myös korjausompelu, kuten vetoketjujen korjaus, irronneiden painonappien kiinnitys tai lahkeiden lyhennys. Mittatilaustöinä hän tekee hameita, mekkoja, talvitakkeja, housuja ja jakkupukuja.

Hän tekee yhteistyötä Turussa vintage-vaatteiden VintagEija’s-myymälää pitävän Eija Mannilan kanssa ja valmistaa myymälään ja nettikauppaan 1940- ja 50-lukujen mekkoja.

– Minulla olisi käytössäni Ypäjällä jopa noin 125 neliön tilat, mutta tällä hetkellä aktiivisessa käytössä on noin 74 neliötä. Suunnitelmissa on, että ompelimon yhteyteen voisi silloin tällöin järjestää pop up -tyylisen vintage-vaatteiden myyntitapahtuman yhteistyössä Eija Mannilan liikkeen kanssa. Yksi ajankohta voisi olla esimerkiksi Pertunpäivien aikaan.

Teperin mukaan juuri vintage-asut ovat yksi hänen suurimmista intohimoistaan.

– Pidän erityisesti 1920- ja -30-lukujen tyylisistä mekoista. Niissä viehättävät kauniit kuosit, mielenkiintoiset leikkaukset ja yksityiskohdat. Materiaalit ovat kestäviä, ja asut ovat yksilöllisiä toisin kuin monet nykyajan vaatteet, joita on valmistettu samalla kaavalla Kiinassa kymmeniätuhansia.

Teperi kannustaa ihmisiä myös korjauttamaan rikki menneet vaatteet, mikä pidentää niiden käyttöikää. Se vähentää myös vaatteista syntyvän ongelmajätteen määrää, sillä kaikkia vaatteita ei voi kierrättääkään, tällaisia ovat esimerkiksi elastaania sisältävät kankaat.

– Jos muuten käyttökelpoisesta takista on vetoketju rikki, vaatetta ei kannata hylätä. Vetoketjun voi vaihtaa ja takkia kelpaa taas käyttää, Teperi sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic