Lounais-Häme

Leffa-arvio: Äitinä Venäjä

Näkemiin Neuvostoliitto (Suomi, Viro, 2020). Ohjaus: Lauri Randla. Pääosissa: Niklas Kouzmitchev, Nika Savolainen. K-12, kesto: 86 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri. ★★★★
Inkerinsuomalaisen perheen Johannnes-poika (Niklas Kouzmitchev) varttuu Neuvosto-Virossa.
Inkerinsuomalaisen perheen Johannnes-poika (Niklas Kouzmitchev) varttuu Neuvosto-Virossa.

Neuvostoliitossa syntynyt pikkupoika Johannes Leninovitsh Tarkkinen päätyy äitinsä kanssa Tallinnaan 1980-luvun lopussa.

Samaan aikaan kun kotimaa on hajoamassa ja Baltian maat ottamassa siihen etäisyyttä, Johanneksen isoäiti haluaisi koulia pojasta kunnon neuvostokansalaisen, kun taas äiti taas katselee kaihoten Suomeen, jonka länsimainen elo houkuttaa.

Kahden kulttuurin ja vastakkaisen ideologian välisellä harmaalla alueella Johannes yrittää kasvaa täysipäiseksi aikuiseksi.

Suuresti sydämellinen Näkemiin Neuvostoliitto pohjaa ohjaaja/käsikirjoittaja Lauri Randlan omiin lapsuudenkokemuksiin, ollen debyytiksi varsin vahva näyttö.

Ensimmäisen inkerinsuomalaisen elokuvan valloittava huumori, tarkka ajankuva ja dramaattisuudessaan traagisetkin tapahtumat ovat taitavasti tasapainossa tehden kokonaisuudesta yhtä aikaa huvittavan ja syvältä liikuttavan.

Lasten leikkejä leimaavat Afganistanin sota, vääjäämättä lähestyvä Neuvostoliiton romahdus sekä joka paikasta läpi tunkeva propaganda.

Niklas Kouzmitchev on yksinkertaisen valloittava Johannes, hullunmyllyn ensisijainen näkijä ja kokija.

Nika Savolainen piirtää aidonoloisen kuvan ulos oravanpyörästä haluavasta nuoresta naisesta, jonka suurin huoli on oman poikansa selviäminen alati muuttuvassa maailmassa.

Näkemiin Neuvostoliitto on esikoisohjaukseksi niin hallittu näyttö, että on helppoa luvata, että Lauri Randlasta kuullaan vielä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti