Leffa-arvio: Ajaton klassikko

David Copperfieldin elämä ja teot (Iso-Britannia, 2019). ★★★★ Ohjaus: Armando Iannucci. Pääosissa: Dev Patel, Tilda Swinton. K-12, kesto: 119 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri
David (Dev Patel) etsii omaa paikkaansa viktoriaanisessa Englannissa.
David (Dev Patel) etsii omaa paikkaansa viktoriaanisessa Englannissa.

Eletään viktoriaanisessa Englannissa.

Nuoren orpopojan David Copperfieldin elämän mittainen matka on täynnä paitsi mukavia ja avuliaita, myös pahoja ja vihamielisiä ihmisiä.

Samalla kun pojasta kasvaa mies, hän saa huomata jokaisen vastaantulijan vaikuttavan häneen itseensä ja kertomaansa tarinaan.

Charles Dickensin 1850 julkaistu klassikko on saanut värikkään, vaikuttavan ja ilahduttavan monitahoisen tulkinnan palkitun ohjaaja/käsikirjoittajan Armando Iannuccin (Death of Stalin, 2018) elokuvaversiossa David Copperfieldin elämä ja teot.

Iannuccin ja Simon Blackwellin adaptoima tarina päivittää tapahtumat 2020-luvulle omaperäisesti, vaikka kuvissa ollaankin kaukana menneisyydessä.

Hilpeä huumori löytyy Dickensin tarinan kontekstistä, tapahtumien sisältä. Vaikka hihityttäviä yksrivisiä viljelläänkin huomattavasti enemmän kuin originaalissa, missään vaiheessa ei Iannucci tee Copperfieldistaan pilkkaa, vaan päinvastoin.

Laajalti etninen miehitys tekevät Copperfieldin seikkailusta entistäkin ajankohtaisemman sitoen sen nykyaikaan omalla ovelalla tavallaan.

Myös välitekstit, piirrokset ja modernimmat ratkaisut kuvakielessä istuvat kokonaisuuteen vallan mainiosti.

Mainion Dev Patelin rinnalla nähdään kunnianarvoisa joukko taitavimpia brittitähtiä, kuten Tilda Swinton, Hugh Laurie, Ben Whishaw, Rosalind Eleazar, Paul Whitehouse ja Peter Capaldi.

Ajattomat klassikot kestävät isältä pojanpojalle.

Uusimmat

Fingerpori

comic