Leffa-arvio: Ei niin erikoinen

The Peanut Butter Falcon (USA, 2019). ★★ Ohjaus: Tyler Nilson & Michael Schwartz. Pääosissa: Zack Gottsagen, Shia LaBeouf. K-12, kesto: 97 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Hoitokodista karannut Zak (Zack Gottsagen, vas.) ja toinen karkulainen Tyler (Shia LaBeouf) taittavat yhdessä matkaa. Kuva: Seth Johnson
Hoitokodista karannut Zak (Zack Gottsagen, vas.) ja toinen karkulainen Tyler (Shia LaBeouf) taittavat yhdessä matkaa. Kuva: Seth Johnson

Parikymppinen, Downin syndroomaa sairastava Zak pakenee laitoksesta aikeenaan tulla vapaapainijaksi ja lyöttäytyy matkalla yhteen pikkukonna Tylerin kanssa.

Tyler Nilsonin ja Michael Schwartzin käsikirjoittama ja ohjaama The Peanut Butter Falcon on niitä erikoisia elokuvia, joiden erikoisuus ja erilaisuus kääntyy lopulta niitä itseään vastaan.

Hatunnoston arvoinen asia on toki ottaa pääosaan oikeasti Down-ihminen, eikä Zack Gottsagenin avoimen aidossa roolityössä mitään pahaa olekaan, mutta tapa, jolla elokuvantekijät ikään kuin hyötykäyttävät herran läsnäoloa, aiheuttaa ahdistusta.

Mark Twainin Huckleberry Finnia modernisoiva pohjatarina on yksioikoinen ja sen käänteet jo kaukaa nähtävissä.

Kokonaisuus on toki lämmin ja umpisymppis, mutta aivan liian varman päälle pelattu, jolloin yksikään yllätys tai käänne ei enää tunnu yllätyskäänteeltä.

Zack Gottsagenin pähkinävoita rakastava ja Haukka-nimen painijanuralleen haluava Zak (joko arvaatte mistä elokuvan nimi tulee?) on valloittava hahmo, jossa ei tunnu olevan milliäkään feikkiä tai edes näyteltyä.

Herra on kameran edessä tyystin oma itsensä, joka tekeekin roolityöstä kokonaisuutta miltei yksin kantavan.

Shia LaBeoufin tiuskiva Tyler on lopulta reiluksi jätkäksi osoittautuvan kiukkupussin arkkityyppi.

Sivurooleissa poikkeavat Dakota Johnson, Bruce Dern, Jon Bernthal, John Hawkes ja Thomas Haden Church

Joka raosta indie-meininkiä puskeva draamakomedia kompastuu omaan erikoisuuteensa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti