Lounais-Häme

Leffa-arvio: Forssassa kuvattu Nimby virnistää vakavasti

Nimby (Suomi, 2020). ★★★★ Ohjaus: Teemu Nikki. Pääosissa: Susanna Pukkila, Almila Bagriacik. K-12, kesto: 94 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Mihin kaikkeen tyttöystävän esittely johtaakaan, ihmettelevät Mervi (Susanna Pukkila, vas.) ja Kata (Almila Bagriacik).
Mihin kaikkeen tyttöystävän esittely johtaakaan, ihmettelevät Mervi (Susanna Pukkila, vas.) ja Kata (Almila Bagriacik).

Ovet paukkuen maailmalle lähtenyt Mervi palaa kotikaupunkiinsa Lämsään esittelemään perheelleen tyttöystävänsä Katan.

Tästä alkaa kiihtyvällä tahdilla kohti lopullista räjähdystä kulkeva ketjureaktio, johon liittyvät paitsi oudossa rakkausjärjestelyssä elävät lähisukulaiset ja kiukkuinen ex-kihlattu, myös umpihullut uusnatsit ja paikkakunnalle asutetut pakolaiset.

Palkitun Teemu Nikin (Armomurhaaja, 2018) uusin elokuva, Nimby, tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin kuristusotteella.

Nikin tuottaja Jani Pösön kanssa kirjoittama Nimby (Not In My Back Yard, ”ei meidän takapihalla”), tylyttää kaikkia kuppikuntia tasapuolisesti, rodulliseen, poliittiseen, uskonnolliseen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Tällainen elokuva Nimby on: Forssalla on Nimbyssä iso rooli – Elokuva suomii mustalla huumorilla niin natsit, suvakit kuin tekopyhätkin (FL 8.10.2020)

Tarina suvaitsemisen vaikeudesta on äärimmäisen ajankohtainen ja se pistää, tai ainakin sen pitäisi, jokaisen miettimään omaa suhtautumistaan kauempaa katsottuna hyväksyttäviin asioihin, jotka naapuriin tullessaan muuttuvat hyvinkin negatiivisiksi.

Nikin sanan säilä on terävä ja viiltää säästelemäti jokaista ryhmittymää, huumori on sysimustaa ja osuvaa, mutta elokuva sisältää myös sanoman ja mitä oivimmin aikaamme osuvan opetuksen.

Voi hyvinkin ennalta nähdä jo nyt, että Nimby tulee pian saamaan toisenmaalaisia versioita, sillä sen esittelemät ongelmat ja vastakkainasettelut ovat jokapäiväisiä, ihan joka paikassa.

Aina varmojen veteraanien, Matti Onnismaa, Antti Reini, Mari Rantasila, Jouko Puolanto ja Ona Kamu, rinnalla nuoret tulokkaat tekevät vähintään yhtä hyvää työtä. Susanna Pukkila on erinomainen vaativassa pääroolissa, ja yhtä hyvää vastapalloa tarjoavat myös Almila Bagriacik sekä Elias Westerberg.

Nimby jatkaa paitsi tekijöidensä menestystä, myös kotimaisen elokuvan vauhdikasta nousua kohti kansainvälistä huippua.

Forssalaiskatsojat voivat bonuksena bongailla tuttuja paikkoja ja kavereita, joita kuvista löytyy runsaasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic